Groendak

Een groendak heeft veel voordelen. Leg je een groendak aan? Dan kun je vaak subsidie krijgen van de gemeente.

Voordelen groendak

  • Het is goed voor de biodiversiteit.
  • Het neemt CO2 op.
  • Het vermindert fijnstof. 
  • Het houdt regenwater vast. 
  • Het zorgt dat je dakbedekking langer meegaat.
  • De ruimte onder het dak blijft in de zomer koeler.
  • Heb je ook zonnepanelen? Omdat het koeler blijft onder de zonnepanelen, zorgt een groendak voor een hogere opbrengst van je panelen. 
  • Het uitzicht op plantjes en bijtjes is veel mooier!

Soorten groendak

Er bestaan allerlei soorten groendak: van een lichtgewicht sedumdak tot een daktuin met zelfs struiken. Insecten en vogels hebben het liefst een kruidenrijk groendak. Welk soort groendak je kunt aanleggen hangt af van hoe sterk je dak is. Ook hangt het af van hoeveel geld je wilt besteden.

Waar moet je op letten bij een groendak?

  • Is je dakbedekking goed water- en worteldicht? Als je dakbedekking binnenkort aan vervanging toe is, doe dat dan eerst. Vervolgens zorgt een groendak ervoor dat je dakbedekking veel langer meegaat.
  • Kan je dak het gewicht van het groendak dragen? 

Hoe sterk moet je dak zijn voor een groendak?

Een groendak kan best zwaar worden, zeker bij nat weer. Dus je dak moet er wel geschikt voor zijn. Golfplaten zijn bijvoorbeeld niet sterk genoeg voor een groendak.

Voor het lichtste groendak (sedumdak) moet de constructie tenminste 45 kilogram per vierkante meter kunnen dragen. De draagkracht van je dak staat vaak op de bouwtekening. Heb je geen bouwtekening? De leverancier van het groendak kan dit meestal wel voor je inschatten. Zij kijken dan hoe dik de balken zijn, hoe ver ze uit elkaar liggen en hoe groot de overspanning is. Of schat zelf de draagkracht van je dak.

Onderhoud groendak

Een groendak vraagt weinig onderhoud. Het mag soms bemest en twee keer per jaar kun je eventueel onkruid weghalen. Het is slim om de aanleg niet midden in de zomer te doen, want dan kan het verdrogen. Een groendak dat eenmaal ligt, is wel bestand tegen een stootje.

Wat kost een groendak?

Voor een groendak zijn er allerlei aanbieders. Zoals Groendaktotaal, Groendak, Groendakcoach en Sempergreen. Let hierbij op de hoeveelheid plantjes per vierkante meter, dat scheelt nogal. Een groendak zelf aanleggen is niet moeilijk, maar je kunt het ook laten doen. De prijzen variëren van ongeveer €25 per vierkante meter voor een simpel doe-het-zelfpakket voor een sedumdak tot meer dan €65 per vierkante meter voor het laten aanleggen van een biodiversiteitsdak. Gemeente Wageningen geeft vaak subsidie, lees hieronder meer. 

Subsidie groendak

Gemeente Wageningen geeft subsidie aan inwoners die hun dak, tuin of gevel groener willen maken. Voor een groendak is de subsidie €20 per vierkante meter groen dak (voor minimaal 5 vierkante meter en maximaal 20 vierkante meter dak). Kijk op de website van de gemeente Wageningen voor subsidie voor meer groen rond je woning. De subsidie is voor particulieren, bedrijven en instellingen. Heb je een huurwoning? Vraag dan eerst toestemming aan je verhuurder. 

Wil je graag dat iemand vanuit de gemeente met je meedenkt? Stuur dan een mail naar vergroening@wageningen.nl.

Neem samen met je buren een groendak

Hoe meer vierkante meters, hoe lager de prijs van een groendak. Samen met je buren een groendak aanleggen is niet alleen goedkoper, maar ook leuker! Verschillende Wageningse buren hebben al ervaring met het samen aanleggen van een groendak op hun garages of groendak op hun schuurtjes.