Terug naar alle voorbeelden
Wageningse inwoner met groene tuin en groene daken

Alle fietsen van het blok onder een groen dak

De fietsen van het huizenblok Churchillweg 43F-43M staan voortaan bijna allemaal onder een groen dak! Op vrijdag 20 mei 2022 werden 6 van de 7 fietsenschuurtjes bedekt met een sedumdak.

Toen Rob Bakker 2,5 jaar geleden zijn nieuwbouwwoning kocht, zat daar een prima fietsenschuurtje bij, met een plat, zwart dak. De woningen van zijn achterburen, een paar jaar eerder gebouwd, hadden net zo’n schuurtje, maar dan met een groen sedumdak erop. Veel mooier, vond Rob. “Dus toen vorig jaar de mannen van Groendak onderhoud kwamen plegen aan die schuurtjes, ben ik op ze afgestapt. Of ik ook zo’n dak kon krijgen, en wat dat dan zou kosten.”

Gemeente geeft subsidie

De kosten vielen hem mee, €285 per schuurtje. Groendak vraagt € 385 voor 5 vierkante meter sedumdak per schuurtje, als er meerdere huizen meedoen. En de gemeente geeft een subsidie van € 20 per vierkante meter, dus per dak € 100. “Dat is te doen”, vindt Rob. “En dan heb je een hoop voordeel van zo’n groen dak. Het ziet er veel mooier uit, het schuurtje blijft koeler in de zomer en wordt minder koud in de winter. De dakbedekking gaat ook nog eens veel langer mee. En qua klimaat is het ook beter: bij een hevige regenbui houdt het dakje water vast, en loopt er dus minder water tegelijk het riool in.”

Rob was dus enthousiast, maar vervolgens moest hij ook zijn buren meekrijgen. “Dat ging eigenlijk heel makkelijk. Ik heb een berichtje op de groepsapp gezet, en op één na wilden alle buren graag meedoen! Je hebt er verder ook geen werk aan. Groendak legt het aan en dan groeit het eigenlijk vanzelf. Hooguit, als het wekenlang heet en droog weer is, moet je een keer water geven.”

Binnen een dag gelegd

Aanleg van een groen dakHet dak is namelijk zo opgebouwd dat het onderhoudsarm is. Van onder naar boven ligt erop: beschermdoek, drainageplaat (een soort plastic eierdoos waarin in de kuiltjes water blijft staan), filtervlies, een laagje substraat en dan de sedummatten. “Ze hebben afgelopen vrijdag met drie man binnen een dag alle schuurtjes volgelegd.”

Vanuit zijn tuin is er maar net een klein randje van het groene dak te zien, maar vanaf de bovenverdieping heeft Rob een prachtig uitzicht op de groene dakjes. “En dan gaat het straks ook nog bloeien, met kleine witte bloemetjes. Dat ziet er toch veel leuker uit dan al die zwarte daken?”