In Nederland gaan we stoppen met het gebruiken van aardgas. Ook in Wageningen verwarmen we alle huizen en gebouwen uiteindelijk niet meer met aardgas. We gebruiken straks alleen nog maar duurzame energie. Dat betekent duurzame energie voor de verwarming van gebouwen, het water uit de kraan en het koken.
Wageningen gaat niet in één keer van aardgas naar duurzame energie. Het gaat met stappen en buurt voor buurt. We maken deze stappen samen met inwoners, organisaties en bedrijven. We zorgen dat iedereen mee kan doen. De overstap naar duurzame energie moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn.
Nieuwe warmtevisie
Er zijn verschillende manieren om een huis duurzaam te verwarmen. In sommige buurten of wijken lijkt een warmtenet de beste oplossing. In andere buurten is een eigen warmtepomp de meest logische warmteoplossing. In 2021 stelden we als gemeente Wageningen een Warmtevisie op. Hierin gaven we aan welke oplossing in uw buurt het meest voor de hand ligt. De situatie en onze kennis over warmte zijn de afgelopen jaren veel veranderd.
In de Warmtevisie in 2021 keken we naar het mogelijke gebruik van restwarmte van (toen nog) Parenco. Het bleek dat het op korte termijn lastig, en niet voor alle woningen ook de beste oplossing is. Daarnaast veranderden o.a. de prijzen voor aardgas, elektriciteit en persoonlijke warmtepompen. Ook de beste warmteoplossing voor een wijk kan veranderd zijn. Daarom werken we aan een nieuwe warmtevisie.
Wat gaan we doen?
We gaan buurt voor buurt aan de slag. In een uitvoeringsplan komt te staan hoe en wanneer een buurt van het aardgas af gaat. De gemeente maakt voor iedere buurt het plan samen met buurtbewoners, ondernemers en andere belangrijke organisaties en mensen. We zijn nu met deze gebieden begonnen:
- Noordwest
We gaan starten met het maken van een uitvoeringsplan warmte voor het oostelijk deel van Noordwest. Dit is het deel van de Mondriaanbuurt en Hooilanden. In het westelijk deel van Noordwest ligt al een warmtenet. De eigenaar van dit warmtenet onderzoekt de mogelijkheid om de bron van dat warmtenet duurzaam te maken.
- Benedenbuurt
In de Benedenbuurt werken we aan de voorbereidingen voor het maken van een warmtenet door Warmtebedrijf Oost Wageningen.
Op een later moment gaan we aan de slag met de uitvoeringsplannen voor andere wijken in Wageningen.
Wat kunt u in de tussentijd doen?
In de visie bebouwde kom staan de kansen voor warmtenetten (zie hieronder). Per buurt maken we een uitvoeringsplan. Zijn we in uw buurt nog niet begonnen met het maken van een uitvoeringsplan? Dan is de beste oplossing voor uw woning nog niet duidelijk.
U kunt zelf al wel aan de slag om uw woning te verduurzamen. Voor elke warmteoplossing is het bijvoorbeeld belangrijk om uw huis of appartement goed te isoleren. Ook goede ventilatie is belangrijk. Voor een elektrische warmtepomp is een goed geïsoleerd huis noodzakelijk. Ook voor een hybride warmtepomp of warmtenet is het belangrijk om uw woning te isoleren.
Vragen of advies?
Het energieloket van de gemeente Wageningen wil u helpen. Zij denken met u mee en kunnen u advies geven. Of het nu gaat om isolatiemaatregelen en/of de overstap naar een duurzame warmteoplossing.