Eenvoudig energieneutraal in Noordwest

Energieneutraal maken kan eigenlijk heel simpel, merkten Ine Botman en Johan Feenstra. Ze isoleerden hun huis in Noordwest van binnen, legden hun dak vol zonnepanelen en vervingen de gasketel door een warmtepomp. En als straks hun Tesla Powerwall geïnstalleerd is, gebruiken ze ook nog eens vrijwel altijd alleen eigenopgewekte energie!

Jarenlang hebben Johan en Ine geprobeerd om samen met een groep gelijkgestemden een ecowijk te bouwen in Wageningen of Ede. Maar steeds liep het vast op procedures of financiering. Uiteindelijk besloten ze een bestaand huis te kopen op Fien de la Marstraat 27, en dat helemaal energieneutraal te maken.

Binnen het budget

Al voordat ze de sleutel kregen, gingen ze met aannemer Bert van Wagensveld van Randewijk Beter Wonen en energieadviseur Hanneke Tent om de tafel zitten om te bespreken wat ze voor hun budget konden doen. Johan: “Als we zelf het eenvoudige of juist heel tijdrovende werk zouden doen, dan konden we al onze wensen uitvoeren.” Zo konden ze na de overdracht gelijk aan de slag.

“We hebben alle buitenmuren en het dak van binnen geïsoleerd met 10 centimeter schuim”, vertelt Johan, “en de vloer met tonzonfolie.” Ine: “De vaste ramen hebben tripelglas gekregen, en de draaiende delen kregen HR++-dubbelglas, in de bestaande kozijnen.”

Zo bleef er nog maar weinig warmtebehoefte over. “De cv-ketel hebben we vervangen door een warmtepomp op luchtwarmte”, laat Ine zien. Johan vult aan: “We verwarmen nu alles met zltv – zeer lage temperatuur verwarming – van maximaal 35 graden Celsius. In de meeste ruimtes staan convectoren, maar in de woonkamer zit wandverwarming. En in de zomer werkt de warmtepomp als koeling!”

Vogeltjes horen fluiten

Voor de ventilatie kozen Johan en Ine gewoon voor roosters boven de ramen. “Je kunt alles potdicht maken en een computergestuurd ventilatiesysteem met warmtewisselaar installeren. Maar dat is bij zo’n bestaand huis ingewikkeld, duur en vaak niet zo mooi met van die dikke buizen”, weet Johan. “Bovendien hoor je dan de hele buitenwereld niet meer. Terwijl wij nu door die roosters heerlijk de vogeltjes horen fluiten en kinderen horen spelen op het pleintje hierachter”, zegt Ine.

Hun warme water wekken ze elektrisch op. Johan: “Je kunt daarvoor ook wel een zonnecollector op het dak leggen, maar dan heb je weer een extra technische installatie en nu wekken we het warme water ook al op met de zon en de buitenlucht. Wij wilden het zo simpel mogelijk houden en dat scheelt ook in budget.”

Energie opslaan

De kers op de taart is de Tesla Powerwall die Eneco binnenkort in de schuur ophangt, een grote accu. Ine: “Eneco heeft als voorwaarde dat zij 20% van de capaciteit mogen gebruiken om pieken op te vangen. De rest gebruiken we zelf zodat we de energie van onze dertig zonnepanelen ook ’s avonds en op donkere dagen kunnen gebruiken.”

Met hun huis laten Johan en Ine zien dat energieneutraal worden eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Isolatie, gas afsluiten, een warmtepomp, zonnepanelen en eventueel een accu. “Als je een huis koopt, is dat het perfecte moment!”

Foto bovenaan pagina: In het huis van Ine Botman en Johan Feenstra zijn de muren van binnen geïsoleerd met 10 centimeter dik schuim. De ramen hebben daardoor meteen mooie ’kasteelnissen’ gekregen.