Restaurant Colors World Food liet afgelopen zomer een Energiescan doen. Daar kwamen een hoop interessante tips uit. Eigenares Hanny Pijnenburg: “Heel prettig dat Wageningen Werkt Duurzaam dit kosteloos aanbiedt. We zijn enthousiast met de resultaten aan de slag gegaan.”
Hanny hoorde van de Energiescan op een bijeenkomst van Wageningen Werkt Duurzaam voor ondernemers in de binnenstad. “Een paar maanden geleden kwam de energieadviseur langs, en heeft het hele bedrijf van onder tot boven bekeken. Korte tijd later ontvingen we het rapport waarin alle mogelijke maatregelen staan, inclusief de kosten en een advies over de volgorde van aanpak.”
Apparatuur pas aan als het nodig is
Het rapport van de Energie Quickscan bevatte een combinatie van hele grote, maar ook eenvoudige kleine maatregelen. Hanny: “Zo raadde de adviseur bijvoorbeeld aan om de keukenapparatuur pas aan te doen als je het gaat gebruiken. Terwijl we gewend waren dat de eerste die binnenkwam gelijk een rondje liep om alles aan te zetten. Heel simpel eigenlijk. Een andere eenvoudige tip is een timer op de cv-thermostaat, zodat die ’s nachts vanzelf uitgaat, ook als iemand vergeet om hem laag te zetten.”
Binnenkort laat Hanny de wc’s uitrusten met een bewegingssensor voor de verlichting. “Dan brandt die alleen als het nodig is. Voor de rest is de meeste verlichting in het restaurant al led, en binnenkort gaan we ook de keukenlampen vervangen door ledlampen.” De koel- en vriescellen bleken al behoorlijk energiezuinig te zijn. Wat nog wel aangepakt kan worden is de cv-ketel, maar daarover zal Hanny in gesprek moeten met de verhuurder. Uiteraard keek de adviseur ook naar de mogelijkheden voor zonnepanelen. “Helaas blijkt ons pand daar niet geschikt voor te zijn, maar dat is ook goed om te weten.”
Duurzaamheid meer dan energie
Hanny is dus heel tevreden over de Energiescan, al had het voor haar best nog wat breder gemogen. “Ik vond het eigenlijk wel jammer dat het alleen over energie ging, want ik wil ook graag kijken naar afval en voedselverspilling. Dat is ook duurzaamheid. Wij zamelen bijvoorbeeld apart groenafval in, maar gek genoeg kost dat meer geld dan om alles bij elkaar te gooien. Maar het voelt voor ons beter om de etensresten te laten vergisten voor biogas, dan om het bij het restafval te gooien.” Plastic zamelt ze ook apart in. “Dat gooien we dan maar zelf in de plasticcontainers.”
Als het over duurzaamheid gaat, is vleesconsumptie natuurlijk ook een interessant punt. “Wij leggen het accent steeds meer op vegetarisch”, vertelt Hanny. “En daarbinnen zelfs op veganistisch.” Dat is niet alleen maar uit eigen idealisme, geeft ze eerlijk toe. “Er is gewoon veel vraag naar vanuit onze klanten.”
Voedselverspilling is ook een onderwerp dat haar zeer bezighoudt. “We meten sinds een tijdje wat er terugkomt van de tafels, en proberen zo de portiegrootte aan te passen. Maar vooral bij catering en buffetten is het lastig inschatten. Bij cateringklussen gebeurt het bijvoorbeeld regelmatig dat er minder mensen zijn dan ze van tevoren hadden verwacht. Als eten eenmaal uit de koeling is geweest, kunnen wij er niets meer mee, dan gaat het in de groene kliko. Het enige wat we dan nog kunnen doen, is er bakjes bij leveren om te stimuleren dat mensen de restjes thuis in de vriezer doen. De studenten in onze bediening nemen regelmatig restjes mee naar huis, maar daar zijn natuurlijk grenzen aan.”
Waar blijft de foodiebag?
Wat die restjes betreft, heeft Hanny nog wel een tip richting gemeente Wageningen. “Er was een tijdje geleden een initiatief rond een foodiebag, om mensen restjes mee naar huis te kunnen geven. Wij hebben toen ook aangegeven dat we daar graag aan mee wilden doen. Maar vervolgens hebben we er niets meer van gehoord. Het zou goed zijn als de gemeente daarop doorpakt.”
Ook een Energiescan laten doen? Kijk voor meer informatie op onze pagina over de Energie Quickscan van Wageningen Werkt Duurzaam.