Inspirerende ondernemersbijeenkomsten duurzaamheid

27 april 2018

Duurzaamheid leeft bij Wageningse ondernemers. Dat bleek wel uit de drie bijeenkomsten over dit onderwerp in april. Bij alle bijeenkomsten was er volop aandacht voor het Energiefonds voor bedrijven en de ondersteuning die Wageningen Werkt Duurzaam kan bieden door bijvoorbeeld de Energie Quickscan of de Energiecoach.

12 april: duurzame kantoren

Zo’n 35 mensen bezochten de bijeenkomsten over verduurzaming van kantoren. Voor eigenaren van kantoorpanden is duurzaamheid zeer relevant: in 2023 moeten alle bestaande kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben.

Op de bijeenkomst vertelde eigenaar RME van een pand op het Business en Science Park hoe hun gebouw van label E naar label A is gegaan. Hobbel daarbij is vaak dat de eigenaar van het pand investeert, en dat de huurder profiteert door een lagere energierekening. Bij dit kantoor hebben eigenaar RME en huurder CTA dat samen opgelost door een hogere huur af te spreken, waarmee de eigenaar de investering kan terugverdienen. De huurder profiteert van een lagere energierekening. Rogier Jongeneel van Noldus vertelde hoe hun pand op het Business en Science Park na een renovatie van de installatie van het gas af is gegaan.

19 april: duurzame winkelpanden

Winkeliers lieten zich een week later inspireren door goede voorbeelden van bijvoorbeeld de Expert die overstapte op ledverlichting. Ook de Hema stapte hierop over, en legt bovendien binnenkort het dak vol zonnepanelen, in het kader van het project ‘Zon op Bedrijfsdaken’. Joep de Boer van Happy Pets vertelde hoe ze via een energiescan aan de slag zijn gegaan en een aardige besparing realiseren op hun energiekosten. Herbert Boon van Expert vertelde wat LED verlichting aan energiebesparing oplevert en wat het voor aanvullende kostenbesparing kan opleveren op de netwerkkosten.

26 april: duurzame ambachtelijke industrie

Weer een week later kwamen 25 ondernemers bij elkaar om zich te laten inspireren tot duurzaamheid. Jaap Jochems van Postservice vertelde bijvoorbeeld hoe zij zonnepanelen en ledverlichting hebben geïnstalleerd.

>Kon u niet aanwezig zijn, maar wilt u wel aan de slag met verduurzaming van uw bedrijf? Neem dan contact op met Energiecoach Frank Zegers.