De duurzaamheidscommissie van studentenvereniging KSV Fransiscus

Duurzaam feesten bij KSV Franciscus

Ook studentenverenigingen gebruiken energie en produceren afval. Niet gek dus om zelf eens kritisch naar duurzaamheid te kijken, vond ook het bestuur van KSV Franciscus. Daarom is er een sinds september een duurzaamheidscommissie. Commissieleden Florine, Marieke, Fleur, Marlies, David, Vieve en Mijke vertellen over hun plannen.

De zeven vrouwen en man van de duurzaamheidscommissie zijn voortvarend aan het werk gegaan. Niet alleen met energie en afval  overigens. De duurzaamheidsweek die ze deze winter organiseren, moet vooral de leden eens goed over duurzaamheid aan het denken zetten. Dat is een mooie aanzet voor duurzaam denken op de lange termijn, een belangrijk streven van de duurzaamheidscommissie.

Klein beginnen

Marieke: “We zijn dit najaar druk bezig met het schrijven van een duurzaamheidsplan, dat we na kerst af willen hebben. We beginnen met kleine dingen, zoals een PMD-bak in de keuken, voor plastic, metalen en drinkverpakkingen. En we gaan een Energie Quickscan laten doen bij Wageningen Werkt Duurzaam. Zonnepanelen lijken ons ook mooi!”

De duco hoeft overigens niet bij nul te beginnen. Begin 2018 is er een nieuwe zuinige cv-ketel geïnstalleerd, die 70% minder gas gebruikt. Ook zijn er sinds kort waterzuinige wc’s en worden etensresten gedeeld via Foodshare Wageningen.

Lekker vegetarisch

Bij de maaltijden die KSV Franciscus enkele dagen per week serveert, is ook wat veranderd. Mijke: “Voorheen waren er twee menu’s met vlees, die ook omschreven werden, en als alternatief kon je het vegomenu kiezen, en was het altijd maar afwachten wat je kreeg. Dat deden dus alleen de echte vegetariërs. Nu is er altijd een vleesmenu én een vegetarisch menu, met omschrijving erbij. Nu kiezen echt veel meer mensen voor een maaltijd zonder vlees, gewoon omdat ze dat gerecht lekkerder vinden!”

Donker borrelen

In de duurzaamheidsweek, in februari 2019, wil de duco allerlei activiteiten organiseren. Florine: “Bijvoorbeeld een kledingruil voor galajurken, zodat niet iedereen weer wat nieuws hoeft te kopen.” Mijke vult aan: “En een energiewedstrijd voor studentenhuizen. Dan krijgen ze een poster met besparingstips en gaan we aan het begin een aan het eind van de week de meterstand opnemen, en dan kijken we wie het zuinigst is geweest. Zo hopen we onze leden aan het denken te zetten.” Vieve: “We gaan ook een vegan maaltijdbox aanbieden, met een kookworkshop, zodat we kunnen laten zien dat vleesloos een lekkere optie is in plaats van een beperking.” De duurzaamheidsweek willen ze afsluiten met een ‘borrel in het donker’. Marieke: “Niet dat dat nou zoveel gaat besparen, maar het is vooral voor de lol, om op een leuke manier de aandacht te trekken.”

Herbruikbare glazen

De duco heeft ook contact met duco’s van andere Wageningse verenigingen. Marlies: “Bij sommige verenigingen hebben ze al goede ervaringen met hardplastic herbruikbare glazen. Daar willen wij ook naar kijken. Want op een feest, met vaak wel 1000 mensen, gaan er anders heel wat zachtplastic wegwerpglazen doorheen. We gaan nu logistiek uitwerken hoe we dat kunnen doen met herbruikbare glazen, want die moeten wel gespoeld worden. We gaan het eerst maar eens uitproberen op een kleiner feest met 400 mensen.”

Lees meer over de Energie Quickscan van Wageningen Werkt Duurzaam.

Foto bovenaan pagina: De duurzaamheidscommissie van KSV Franciscus (vanaf links): Mijke Sweers, David Kingma, Marieke Verbakel, Vieve Moria, Marlies van Ree, Fleur Dusschooten, Florine Kremer. © Guy Ackermans