“Na de bijeenkomst bij Wageningen Werkt Duurzaam vonden we dat we wel een keer iets moesten doen. Het is natuurlijk onzin dat je zoveel per maand kwijt bent aan energie. Als je het zelf op kunt wekken is dat altijd beter”, zegt Gert-Jan Veltman.
Hij en Marco Roseboom zijn beide eigenaar van Autobedrijf RoVé. “De bedrijfsnaam is een samentrekking van onze achternamen”, voegt Veltman toe. Op het platte dak van RoVé komen binnenkort 147 zonnepanelen. Ze worden geplaatst door het Wageningse bedrijf Masters in Solar. “We moesten lang wachten op het nieuws van de constructeur dat het dak geschikt is voor het dragen van zonnepanelen”, vertelt Veltman. “De zonnepanelen komen in een schuine stellage te staan, gericht op het zuid-westen”, vult Roseboom aan. “De belasting van het dak is 15 kilo per vierkante meter. Er moet veel ballast bij, om te voorkomen dat de panelen wegwaaien.”
Makkelijker met het Energiefonds
Na de bijeenkomst ‘Ambachtelijke industrie’ van Wageningen Werkt Duurzaam in april dit jaar deed Frank Zegers een Energie Quickscan bij Rové. Het investeren in zonnepanelen is een bewuste keuze van de compagnons. Veltman maakt een rekensommetje. “Voor dit bedrag konden we ook vier auto’s neerzetten van 10.000 euro. Dan hadden we bij de verkoop ervan een beter rendement gehad. Met auto’s verdien je meer dan wat je met de zonnepanelen verdient. Het is wel je werkkapitaal wat eraf gaat.” De hele investering kost het autobedrijf 40.000 euro. “Het is natuurlijk een smak geld, maar met het Energiefonds van Wageningen Werkt Duurzaam wordt het wel makkelijker”, zegt Veltman.
Wat is nu echt duurzaam?
Zonnepanelen is niet de eerste duurzame stap die Veltman en Roseboom zetten. Voor de verhuur bieden ze ook elektrische auto’s aan bij het autobedrijf. “Marco heeft een duurzaam huis”, vertelt Veltman. “Ik ben ook net verhuisd en toen heb ik alle verlichting vervangen door LED lampen. Toch vindt hij dat je bij elke stap na moet blijven denken: is het echt duurzaam? “Met het weggooien van de oude lampen – die het nog wel deden – gooi je ook materiaal weg. Hetzelfde geldt eigenlijk voor iemand die zijn Diesel inruilt voor een duurzame auto, terwijl de buurman hem overneemt en er weer mee verder rijdt. Per saldo blijft het verbruik gelijk.” Beiden wonen in Wageningen. “Ik kom ook wel eens met de auto naar het werk”, vertrouwt Veltman me toe. “Maar als er iets moet gebeuren, zoeken we altijd een Wagenings bedrijf.”
Ieder boerenschuurtje een paneel
“Bij overheidsinstellingen zie je veel zonnepalen”, zegt Veltman, “maar je ziet ze nog weinig bij bedrijven.” Hij denkt dat particulieren er misschien meer mee bezig zijn dan bedrijven. De energietransitie zal nog veel consequenties hebben, volgens hem. “We willen allemaal duurzaam worden, maar we willen geen windmolens of zonneparken. Ze moeten toch ergens komen te staan. In Duitsland zie je op elk boerenschuurtje wel een zonnepaneel op het dak. Maar je moet er als bedrijf ook maar de plek voor hebben. Wij hebben een pand met een dak op het zuiden, waar we zonnepanelen kunnen plaatsen. Dat heeft ook niet iedereen.”