Groen dak in aanleg

Groendaken bij Noldus goed voor mens en milieu

“Stichting Wageningen Werkt Duurzaam bestaat weliswaar niet meer, maar het gedachtengoed leeft onverminderd voort!” zegt Lucas Noldus van Noldus, Klimaatpartner van Wageningen Duurzaam. “Om mijn kantoor ook na corona voor mijn medewerkers een Great Place to Work te laten zijn en blijven, heb ik besloten om de platte daken aan noord- en zuidzijde, die sinds jaar en dag bedekt liggen met grauwe kiezelstenen, om te toveren tot groendaken met een soortenrijk vegetatiedak.” Onderzoeker Eva Drukker maakte samen met Koninklijke Ginkel Groep een plan voor het groendak en gaat de gegevens gebruiken voor haar promotieonderzoek.

Koninklijke Ginkel Groep, gespecialiseerd in de aanleg van groendaken, ontwierp samen met Eva Drukker, onderzoeker van de WUR, een plan om van de huidige levenloze daken een biodivers Living Lab te maken. Beide daken worden verdeeld in twee zones met verschillende substraatmengsels zodat er vier behandelingszones ontstaan, met een combinatie van substraat (kalkarm, kalkrijk) en ligging (noord, zuid).

Daarna wordt er een zaadmengsel van lokaal en regionaal voorkomende grassen en kruiden ingezaaid. Omdat het draagvermogen van de betonnen daken tweemaal zo hoog is als het houten dak boven de kantine (waar sinds jaar mos/sedum op ligt) is een dikker substraat mogelijk, dat veel meer mogelijkheden voor vegetatie biedt. Eva Drukker zal de daken gebruiken voor haar promotieonderzoek naar het effect van groendaken op biodiversiteit, in het bijzonder soortenrijkdom qua insecten. Zij zal een paar keer per jaar komen bemonsteren op het dak. In 2021 maakte ze een korte video van de biodiversiteit op het groendak.

Voordelen voor mens en milieu

Dit project heeft vier voordelen voor mens en milieu:

  • Er ontstaat een prachtig uitzicht voor de medewerkers op de eerste en tweede verdieping.
  • Een groendak verlengt de levensduur van de bitumen dakbedekking.
  • Een groendak zorgt voor extra isolatie dus verkoeling in de zomer, verwarming in de winter en besparing op energiekosten.
  • Een groendak draagt bij aan retentie van regenwater dus minder belasting op het riool, tegenwoordig een belangrijk thema in urbane omgevingen.

Wilt u ook vergroenen?

Hieronder staat het ontwerp van Eva Drukker en foto’s van een van de daken: voor, tijdens en na de aanleg. Het duurt nog even voordat de zaden zijn ontkiemd en er sprake is van een groene bedekking, maar de start is gemaakt! Meer inspiratie om uw werkplek te vergroenen vindt u op de speciale webpagina vergroening.