Terug naar alle voorbeelden

Deelnemers aan de buurtdeelauto staan met hun duimen omhoog naast hun deelauto's

Duurzame deelauto Pino voor Klimaatstraat Veerkracht

Vijf buren aan de Veerweg en de Veerstraat gebruiken samen een elektrische auto. Op den duur doen deze buren hun eigen auto weg. De deelauto heeft al een koosnaam gekregen: Pino, omdat hij net zo knalblauw is als de vogel uit Sesamstraat.

De buren op de Veerweg en de Veerstraat vinden duurzaamheid belangrijk. Ze wonnen zelfs de 3e prijs in de landelijke wedstrijd Klimaatstraatfeest. Sindsdien noemen ze zich Klimaatstraat Veerkracht. Ze zijn nog lang niet klaar met verduurzamen.

Weinig gebruik, samen delen

Initiatiefnemers van de deelauto zijn Johan Edens en Leida van de Berg. Johan: “Onze auto was 19 jaar en had steeds meer dure reparaties nodig. We dachten: kopen we nog een nieuwe? En wat voor auto dan? We gebruiken de auto niet veel. Elektrisch rijden is daardoor duur. Toen bedachten we: we kunnen een elektrische auto delen met onze buren.”

Al snel vonden ze nog vier huishoudens die mee willen delen. De auto is van Auto Versteeg Buurman. Die blijft de eigenaar en onderhoudt de auto. De buren gebruiken de app Goodmoovs om de auto te reserveren en betalen.

Zonder eigen auto

Een aantal deelnemers willen hun eigen auto wegdoen. Zoals Gertjan en Rixt Becx Konduur, met hun drie jonge kinderen. “Onder de 5 kilometer gaat alles met de fiets. Bovendien werken we in Wageningen. Deze deelauto vind ik leuk. Vooral om dat met gelijkgestemde buren te doen. We gaan zeker kijken of we op den duur zonder eigen auto kunnen. Voor een vakantie kun je ook best een auto huren.”

Tineke Bekker en Jan te Hennepe houden hun oude auto nog even. “Als we wat verder reizen, vinden we het wel handig. Bovendien heeft de deelauto geen trekhaak. Maar we stellen onze auto wel beschikbaar voor de anderen, als ze een keer meer ruimte of een trekhaak nodig hebben.”

Klaar voor een tweede deelauto!

Jochem Schneemann en Hera Borst waren al gewend aan deelauto’s. “We gebruiken die al sinds 1994. Onze huidige auto is van mijn vader geweest, die heeft wel sentimentele waarde. Maar hij is al 20 jaar oud. Als hij ermee stopt, komt er geen nieuwe.” Ze hopen dat er meer buren aansluiten bij de deelauto. “Wie weet komt er wel een tweede deelauto. We hebben onlangs onze tuin aangelegd met daarin een kabel voor een laadpaal. We zijn er dus klaar voor!”

Wil jij met je buren ook een elektrische deelauto? Leida van de Berg vertelt je graag hoe zij het hebben aangepakt: aleida.berg@upcmail.nl.