In het centrum van Wageningen kiest elke winkel zijn eigen afvalverwerker. Daardoor rijden er elke week zeker vijf verschillende vuilniswagens door de Hoogstraat. Het afval zit dan ook nog allemaal door elkaar. Dat kan handiger, vonden Robert Frijlink en Hugo Hoofwijk. Sinds kort haalt Afvalcollectief Wageningen bij winkeliers karton en plastic wikkelfolie op. Niet met een auto, maar met een fiets!
Het is begrijpelijk dat ondernemers hun afval niet scheiden, vindt Hugo Hoofwijk. Het kost veel geld. En elke container vraagt veel ruimte in het magazijn. Maar het grootste deel van het afval is karton. “Dus daar ligt een kans! Karton kun je recyclen. Het is zonde om dat niet apart te houden. Om de dozen zit vaak wikkelfolie. Ook dat kun je uitstekend recyclen.”
Hugo is al jaren bezig met afval en recycling. Dat doet hij met Uniplastic. Dit bedrijfje verzorgt dagopvang voor zorgorganisatie Zideris. Zorgcliënten maken bijvoorbeeld van plastic onderzetters en kandelaars. “De cliënten werken er met veel plezier. Het ophalen van afval zagen ze ook wel zitten.”
Ophaaldienst per fiets
De bedrijven in het centrum werken samen via Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW). Ook SOW-voorzitter Robert Frijlink wilde al jaren iets doen aan al die vrachtwagens. Samen bedachten Zideris en SOW het Afvalcollectief: een ophaaldienst voor karton en wikkelfolie. En dan per fiets!
Ze kochten een elektrische aanhanger en een tweedehands vierpersoonsfiets. Dankzij sponsoren: Wageningen Doet, de Rabobank en Aan De Slag Met De Binnenstad. Ook de gemeente Wageningen helpt, bijvoorbeeld met een (tijdelijke) afvalcontainer.
Minder CO2 en minder vrachtwagens
Op een donderdagmiddag vinden we het Afvalcollectief bij een kledingzaak in de Hoogstraat. Die heeft net de wintercollectie gekregen. Het magazijn zit dus vol kartonnen dozen. Die dozen worden allemaal in de aanhanger gelegd. Deelnemer Stephan vindt het werk ontzettend leuk: “Je ziet heel veel mensen. Dan leg je uit waarom we dit doen: voor minder CO2 en minder vrachtwagens in de stad. De winkeliers zijn ook heel enthousiast en maken altijd even een praatje.” De begeleider vindt het belangrijk dat de cliënten meedoen en zichtbaar zijn in de stad.
Zo makkelijk mogelijk
Met de volle aanhanger fietsen de cliënten en hun begeleider naar een container op de Vadaring. Daar verzamelen ze het karton en de folie. Dat gaat goed: de aanhanger is nu al te klein.
Het Afvalcollectief fiets één keer per week, maar eigenlijk willen ze twee keer per week afval op gaan halen. Hugo: “We willen winkeliers echt ontzorgen. Dat karton neemt veel ruimte in in hun magazijn, dus we maken het graag zo aantrekkelijk mogelijk!”
Foto bovenaan pagina: Deelnemer Stephan en Zideris-begeleider Servan halen met hun fietsende Afvalcollectief karton en wikkelfolie op in de Wageningse binnenstad. © Guy Ackermans