Voor ondernemers

Hoe kan ik elektrisch vervoer gebruiken als ondernemer?

Uw medewerkers zijn mobiel: ze reizen van thuis naar hun werk (woon-werkverkeer), en vaak ook tijdens hun werk (werkverkeer). Ook hier kan elektrisch rijden interessant zijn: een elektrische (bak)fiets, een elektrische auto of een combinatie met het openbaar vervoer.

Elektrische fietsen voor woon-werkverkeer

Het aanbieden van elektrische fietsen zorgt dat meer mensen voor de fiets kiezen en de auto laten staan. De voordelen:

  • gezondere medewerkers
  • minder uitstoot van CO2 en fijnstof
  • minder parkeergelegenheid nodig

U kunt uw medewerkers (en uzelf) fiscaal gunstig een fiets van de zaak aanbieden. Dit mag uiteraard ook een elektrische fiets zijn.

Elektrische auto en (bak)fiets voor werkverkeer

> Dagelijks op pad in de buurt
Zijn uw medewerkers dagelijks op pad in de buurt, bijvoorbeeld voor bezorging of reparaties bij klanten? Dan is een elektrische bakfiets een interessant alternatief voor een bedrijfsauto.

> Dagelijks op pad in grotere regio
Gaan de reizen verder dan fietsafstand? Dan kunt u kiezen voor een elektrische bedrijfsauto. Hiervoor is de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) beschikbaar.

> Niet dagelijks op pad
Gaan uw medewerkers niet dagelijks voor hun werk op pad, maar wel regelmatig? U kunt dan kiezen voor elektrische deelauto’s en deelfietsen.

Mobility as a Service

Nog verder gaat het concept Mobility as a Service (MaaS). Daarbij wordt per reis gekeken welk vervoermiddel het beste past: deelfiets, deelauto, openbaar vervoer, taxi, en alle combinaties daarvan. Dit alles met één mobiliteitskaart. Hiervoor zijn diverse apps ontwikkeld. WUR biedt Mobility as a Service aan aan de medewerkers.

De video hieronder legt uit waarom en hoe de universiteit van Wageningen haar medewerkers duurzaam vervoer aanbiedt. Dat doet de universiteit via het bedrijf Mobility Mixx. Er zijn deelfietsen, elektrische deelauto’s en diverse auto’s voor vervoer van personen en goederen voor grotere afstanden. Alle reserveringen gaan via een app.

 

Waar kunnen wij onze elektrische bedrijfsauto’s opladen?

Als ondernemer kunt u op uw eigen terrein een laadpunt installeren (zie hieronder voor fiscale regelingen hiervoor). Ook kunnen elektrische auto’s gebruikmaken van openbare laadpunten.

Zijn er subsidies en fiscale voordelen?

Voor ondernemers die aan de slag willen met elektrisch rijden zijn er diverse mogelijkheden voor subsidie en fiscaal voordeel. De fiscale regelingen gelden voor elektrische voertuigen (niet meer voor plugin-hybrids!) én voor laadpalen. Het gaat bijvoorbeeld om de Milieu Investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de vrijstelling van aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting.

Heeft u een vraag over elektrisch rijden of bent u op zoek naar advies op maat?

Neem contact op met onze medewerker Robin Smale (robin.smale@wageningen.nl), hij helpt u graag op weg.