Twee auto's aan laadpaal

Twaalfhondertste laadpaal staat in Wageningen

Inwoner die de twaalfhonderdste laadpaal in Gelderland heeft aangevraagd krijgt een cadeaubon van wethouder Peter de Haan en gedeputeerde Christianne van der Wal

In de gemeente Wageningen is de twaalfhonderdste laadpaal van Gelderland en Overijssel geplaatst. Het is de 79e publieke, openbaar toegankelijke laadpaal in de gemeente Wageningen. Hiermee kan de elektrisch rijder zijn auto in de buurt van zijn appartement opladen. De inwoner, die deze laadpaal had aangevraagd, kreeg uit handen van wethouder Peter de Haan en gedeputeerde Christianne van der Wal op 2 juli 2021 een cadeaubon.

Openbaar laden

Gemeenten kunnen gratis én snel een laadpaal laten plaatsen. Speciaal voor inwoners van Overijssel en Gelderland, die geen grond hebben voor een eigen laadpaal. Dit is mogelijk gemaakt door een contract tussen de provincies Overijssel en Gelderland. En het gaat snel, want inmiddels staan er door dit contract al 1262 extra laadpalen in beide provincies. Oost-Nederland telt op dit moment al 10.147 publieke laadpunten.

Veel CO2 bespaard

De 1262 laadpalen zijn inmiddels een kleine 400.000 keren gebruikt. Daarmee is de hoeveelheid CO2– uitstoot verminderd met 6 miljoen kilogram CO2. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid CO2 van 4000 personenauto’s, die 120 kilogram CO2 uitstoten per gereden kilometer en 13.000 kilometer per jaar rijden.

Slim laden

Alle 1262 laadpalen zijn voorzien van moderne software en slimme laadtechniek. Daarmee wordt onder andere overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen, óók als er nog veel meer laadpalen bijkomen. De meeste auto’s zijn met deze palen in 1 tot 3 á 4 weer helemaal vol geladen. Door het contract van beide provincies kunnen deelnemende gemeenten binnen 100 dagen een paal plaatsen. In Wageningen is die doorlooptijd zelfs gemiddeld 77 dagen.

Geen belemmering

Laadinfra mag geen belemmering zijn voor elektrisch rijden. Daar werken alle gemeenten in de provincies Overijssel en Gelderland hard aan. Zo willen ze aan de vraag naar een laadpaal voldoen en de doorlooptijden versnellen. Inmiddels bereiden de provincies daarvoor een nieuw contract voor. In deze aanbesteding willen we niet alleen nóg sneller laadpalen plaatsen, maar die palen ook openstellen voor deelauto’s en elektrische busjes.