Initiatiefnemers op de fiets van Afvalcollectief Wageningen

Afval ophalen met de fiets

In het centrum van Wageningen kiest elke winkel zijn eigen afvalverwerker. Daardoor rijden er elke week zeker vijf verschillende vuilniswagens door de Hoogstraat. Het afval zit dan ook nog allemaal door elkaar. Dat kan handiger, vonden Robert Frijlink en Hugo Hoofwijk. Sinds kort haalt Afvalcollectief Wageningen bij winkeliers karton en plastic wikkelfolie op. Niet met een auto, maar met een fiets!

Het is begrijpelijk dat ondernemers hun afval niet scheiden, vindt Hugo Hoofwijk. Het kost veel geld. En elke container vraagt veel ruimte in het magazijn. Maar het grootste deel van het afval is karton. “Dus daar ligt een kans! Karton kun je recyclen. Het is zonde om dat niet apart te houden. Om de dozen zit vaak wikkelfolie. Ook dat kun je uitstekend recyclen.”

Hugo is al jaren bezig met afval en recycling. Dat doet hij met Uniplastic. Dit bedrijfje verzorgt dagopvang voor zorgorganisatie Zideris. Zorgcliënten maken bijvoorbeeld van plastic onderzetters en kandelaars. “De cliënten werken er met veel plezier. Het ophalen van afval zagen ze ook wel zitten.”

Lees meer over afval ophalen op de fiets.