Het miezert, het waait, het is koud. En toch sta ik, Sita Hes, samen met 4 enthousiaste cursisten te trappelen, om alles te leren van de ‘No Dig’ theorie van tuinderij het Lichtveen. Als communicatie medewerker bij team duurzaamheid zie ik veel leuke activiteiten voorbij komen. Deze activiteit wil ik zelf ook bijwonen met als doel om zelf aan de slag te gaan in de moestuin.
De Engelssprekende cursisten gaan met Chris mee onder de partytent buiten. Pauline (Française die prima Nederlands spreekt), neemt de Nederlands sprekende cursisten mee tot in de bodem van de theorie. We staan droog in de kas.
Tuinderij het Lichtveen
Pauline en Chris verbouwen groente op de tuinderij het Lichtveen. Op een oppervlakte die kleiner is dan een voetbalveld. Ze hebben met weinig eigen geld en bewust zonder banklening, hun bedrijf opgezet. Ze zijn lid van vereniging Streekwaar (lokale & duurzame voeding). Ze hebben allebei een studie aan de WUR gedaan. Lichtveen huurt de grond van biologische boer Lodewijk Pool en timmert hard aan de weg. Ze verkopen hun groente aan Wageningse horeca en op de Markt bij Streekwaar.
‘No-dig methode
Pauline neemt ons mee in de theorie achter de ‘no-dig’ methode. Iemand die hier veel over deelt op internet is Engelsman Charles Dowding. ‘No-dig’ staat voor ‘niet spitten’ en zo min mogelijk de grond verstoren. De bodem is levend en heel belangrijk. Er zit een heel ecosysteem in de bodem. Dus niet ploegen en niet de moestuin 2 spade diep omspitten, zoals ik geleerd heb uit de boekjes. Dat is wennen voor mij. Ik houd van schoffelen en het verkruimelen van de bodem. Pauline vertelt ons dat dat helemaal niet goed is voor het bodemleven. En dat klinkt eigenlijk wel heel logisch.
Pauline leert ons om de bodem met rust te laten. Pauline: “als we goed zorgen voor het bodemleven, zorgt de bodem goed voor onze gewassen (groente). Vroeger ging je ploegen met het idee om zuurstof toe te voegen aan de bodem. Maar het bodemleven met al haar schimmels en bacteriën geeft voeding aan de planten. “
Op een krijtbord laat Pauline ons zien hoe de samenwerking werkt tussen planten en de bacteriën en schimmels (micro-organismen) in de bodem. We sluiten de cursus af met een lekkere lunch. Met pesto en chutney en salade uit eigen tuin. Kaas van biologische, lokale boeren en als toetje een heerlijk stuk boterkoek. En warme, lekkere thee ook uit eigen tuin!
Onder het maaiveld
Medecursisten tippen ons om de film Ruben Smit ‘onder het maaiveld’ echt te gaan zien. Die sluit mooi aan bij deze cursus. Dat lijkt me heerlijk een verdieping van de theorie in een warme bioscoop en comfortabele stoel. Thuis kijk ik snel naar de website van Charles Dowding en mijn mond valt open bij zijn moestuin. Dat wil ik ook!
Nu eerst op zoek naar karton, houtsnippers en goede compost. Dat heb ik nodig om mijn eigen moestuintje voor te bereiden op deze oude manier van groente verbouwen.
Open dag het Lichtveen
Open Dag het Lichtveen: zaterdag 22 April, 10-16u, Slagsteeg 20 in Bennekom.
Wil je de groente van het Lichtveen zien en proeven? Ze staan op de Markt.
- woensdag 3 mei, 8.00 -13.00 uur Wageningen (woensdagmarkt, eigen kraam)
- zaterdag 13 mei, 8.00 -17.00 uur Wageningen (zaterdagmarkt, StreekWaar kraam)