Regenwater afkoppelen

Gaat het regenwater van jouw dak rechtstreeks het riool in? Afkoppelen van regenwater is niet moeilijk en inwoners van Wageningen kunnen subsidie krijgen.

Wat is regenwater afkoppelen

Veel regenwater gaat via regenpijpen direct naar het riool en dan naar de zuiveringsinstallatie. Dat is niet nodig, want regenwater hoeft niet gezuiverd te worden, en kan beter zoveel mogelijk lokaal vastgehouden worden en in de bodem wegzakken. Afkoppelen betekent dat je de regenpijp bij gebouwen losmaakt van het riool. Het regenwater gaat dan niet meer naar het riool, maar wordt opvangen in de eigen tuin. Het riool raakt dan tijdens een stortbui niet overvol, straten komen niet blank te staan en er loopt geen water de huizen in. Ook zorgt het ervoor dat je minder hoeft te sproeien in droge periodes.

Subsidie

Gemeente Wageningen geeft subsidie aan inwoners die regenwater willen afkoppelen. De gemeente betaalt maximaal €10 per vierkante meter afgekoppeld dak. Op de website van gemeente Wageningen staat hoe je subsidie krijgt voor afkoppelen van regenwater.

Wil je graag dat iemand vanuit de gemeente met je meedenkt? Stuur dan een mail naar afkoppelen@wageningen.nl.