Terugkomdag generatie 2040

Op zondag 23 juni vanaf 13.30 tot 16.30 uur in het Stadhuis.

Op 5 maart 2023 organiseerde de gemeente een kraamfeest voor baby Liam. En voor alle andere Wageningse baby’s, die geboren zijn in het jaar 2022. In de hal van het gemeentehuis stonden nog nooit zoveel kinderwagens. Het bijzondere aan deze generatie 2040 kinderen is dat ze allemaal in 2040 volwassen zijn (18 jaar). Het jaar waarin Wageningen klimaatneutraal wil zijn. Nu is het tijd voor een terugkomdag van ‘generatie 2040’.

Wethouder Erik-Jan Bijleveld: “Alle ouders die nog in Wageningen wonen hebben we uitgenodigd voor deze terugkomdag. Zie het als een soort reünie van deze generatie 2040 kinderen en hun ouders. Op het kraamfeest zagen we veel contact tussen de ouders. De ouders hebben allemaal kinderen van bijna dezelfde leeftijd. Dat schept een band. Er ontstond zelfs een spontaan oudercafé. Dat gaan we nu ook echt inrichten in de raadzaal. Kinderen kunnen hier ook spelen.

Grootouders voor het klimaat

Grootouders voor het klimaat werken mee aan deze terugkomdag. Zij lezen tussen 13.30 en 16.30 uur ‘groene’ kinderboeken voor aan de peuters. Met projectie van beeld en livemuziek. Voor de oudere broertjes en zusjes komt Theater Popsop met een verteltheater over boeken met bomen. Opa’s, oma’s zijn ook van harte welkom om de activiteiten samen met hun kleinkinderen te bezoeken. Dan hebben de ouders even de handen vrij om met elkaar te praten in het oudercafé. Of om informatie op te vragen.

Kleine informatiemarkt

Om de ouders te helpen in een duurzame levensstijl, is er een kleine markt die informatie geeft over:

– Wasbare luiers (Kaatje Katoen)

– Energiezuinig wonen (het Energieloket)

– Gezond eten voor peuters. Met een Peuterproeverij voor de peuters

– Hoe je samen een elektrische auto kan delen (OnzeAuto)

– Zonnepanelen en warmtepompen

Duurzaam cadeautje en familieportret

De kinderen van generatie 2040 ontvangen een leuk duurzaam zomercadeautje en een paspoortje waarin ze de stempels van de activiteiten van generatie 2040 kunnen verzamelen. Vanwege het grote succes van de fotoactie in 2023 maken we een nieuwe familiefoto van het ‘generatie2040 gezin’.

Bewustwordingsactie

Wethouder Erik-Jan Bijleveld is blij met een vervolg van generatie 2040. “Als deze kinderen 18 zijn, wil Wageningen klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we in 2040 als stad geen broeikasgassen meer uitstoten. En alleen nog maar duurzame energie gebruiken. We dragen dan niet meer bij aan de klimaatverandering. De wereld van deze eerste, jongvolwassenen zal in die tijd gezonder, schoner en groener moeten. Om klimaatneutraal te worden hebben we elkaar nodig. Iedereen kan wat doen om deze generatie 2040 een duurzame, gezonde toekomst te geven.

Wilt u meer informatie over het programma? Kijk op de website www.generatie2040.nl.