Sessie 17 maart: Gezond en duurzaam voedsel juist voor mensen in kwetsbare posities

Wanneer

17 maart 2023    
09:30 - 13:00

Door snel toenemende armoede is het voor een groeiende groep mensen lastig om aan gezond en duurzaam voedsel te komen. Onder andere gemeenten worstelen met deze uitdaging. Gelukkig groeit het aantal initiatieven op lokaal niveau dat zich inzet voor gezond en duurzaam voedsel voor mensen met weinig geld.

Op 17 maart gaan we hierover met elkaar in gesprek tijdens een tweede landelijke inspiratiesessie in Ede. We wisselen good practices uit met gemeenten en lokale initiatieven die voorop lopen. Ook bieden we beleidsmakers inspiratie voor het verbinden van inclusief voedselbeleid met andere opgaves en initiatieven van onderop.

Denk aan voedseltuinen gerund door vrijwilligers, zorgboerderijen die aan de voedselbank leveren, kookinitiatieven met vluchtelingen of voedselcoöperaties in kwetsbare wijken. In deze initiatieven is veel ervaring met wat wel en niet werkt. Welke lessen kunnen we hieruit trekken? Hoe kom je tot een goede samenwerking tussen lokale initiatieven en de gemeente? Hoe kan voedselbeleid bijdragen aan bredere gemeentelijke doelen zoals het verkleinen van gezondheidsverschillen? En hoe zorg je voor een echt inclusief voedselbeleid?

Hoe ziet het programma eruit?

We horen van experts van verschillende gemeentes en organisaties, u kunt luisteren naar een carroussel van lokale initiatieven, en we verdiepen het gesprek in 3 deelsessies.

Panelgesprek met Frank Bakkum (gemeente Amsterdam), Estella Franssen (Deventer), Dalila Sayd (Het Eetschap). Hoe komen we tot een inclusief voedselbeleid dat ook gezondheidsverschillen verkleint?

Initiatievencarrousel met Mahan Eslami (Delen Smaakt Beter, Wageningen), Mireille Groot Koerkamp (voedselcoöperatie, Broekland), Falco Janssen (zorgboerderij Slangenburg, Doetinchem), Klarien Klingen (CSA de Wilde Peen, Ede).

Deelsessies:

1. Hoe betrek je mensen in armoede bij lokale initiatieven?
2. Hoe gebruik je de kracht van culturele diversiteit?
3. Hoe kom je tot een inclusief en integraal voedselbeleid dat ook gezondheidsverschillen verkleint?

Onze dagvoorzitter is Janneke Bruil van de gemeente Wageningen.

De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van de Federatie Landbouw en Zorg, de City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving en Pharos.

Specifiek gemeentes, lokale voedselinitiatieven, zorgboeren, voedselbanken, voedselraden nodigen we graag uit voor deze bijeenkomst.

Deelname is gratis, wel even aanmelden

Locatie: Zonneoord, Ede
Tijd: 9.30 – 13.00 uur
Voor elke deelnemer ligt er een lunchpakketje klaar.

Dit is de tweede inspiratiesessie in een serie over dit onderwerp. Het doel is om tot een leernetwerk te komen waar we kennis en inzichten kunnen vergroten. Zo gaan we samen meer mensen toegang geven tot gezond en duurzaam eten. Lees meer over deze bijeenkomsten