Klimaatcafé Wageningen De ecologische impact van internetgebruik

Wanneer

5 juli 2023    
19:30 - 22:00

Een avondje Netflix of met een benzine auto 20 km rijden voor een avondje met vrienden: wat kost meer energie?
In de afgelopen dertig jaar hebben we een onstuimige opkomst van internet meegemaakt. Om dit allemaal bij te houden, groeide de datacenter-sector wereldwijd met een niet te achterhalen percentage. Naast alle voordelen, draait de gehele infrastructuur van begin tot eind op elektriciteit. Wat betekent ons internetgebruik eigenlijk voor de CO2 uitstoot en in hoeverre speelt ons eigen handelen daarin mee?

René Post, oprichter van Cleanbits (2006) en The Green Web Foundation (2011), praat ons bij over alles wat we willen weten over de klimaatimpact van ons internetgebruik. Waar kunnen we op letten om die impact beperkt te houden zonder in te boeten aan functionaliteit?
Andere vragen die aan de orde komen:
*  Wat is het effect van informatie opslaan in de cloud?
*  Maakt het uit of je het journaal om acht uur kijkt of later via uitzending gemist?
*  Wat is het effect van Artificial Intelligence op het onzichtbare energiegebruik?

Er zijn twee pitches deze avond:

  • Adam Gegotek van www.lieveruitdestreek.nl fietst streekproducten rond en komt ons daar iets over vertellen, èn hij wil ons graag zijn mooi uitgeruste fiets hiervoor laten zien!
  • Joke ter Stege praat ons bij over hoe het in Wageningen staat met het initiatief tot een Wagenings Burgerberaad, iets waar we tijdens een eerder klimaatcafé aandacht aan hebben geschonken. Zie ook https://bbwageningen.nl/

Iedereen is welkom, iedereen kan meedoen, aanmelden hoeft niet. Kom met je familie of met vrienden langs.

We hopen jullie te kunnen begroeten op 5 juli!

Marijke Kuipers, Pauline Saltet     Platform Duurzaam Wageningen
Leida van de Berg, Jan Joost Kessler, Hera Borst      Grootouders voor het Klimaat
Kirsten de Koning     Klimaatburgemeester van Wageningen

N.B. Iedere eerste woensdagavond van de maand organiseren we een Klimaatcafé om 19.30 uur in THUIS. Iedereen is welkom, aanmelden hoeft niet. Het klimaatcafé is bedoeld voor ontmoeting en inspiratie. Het wordt georganiseerd door het Platform Duurzaam Wageningen, Grootouders voor het Klimaat Wageningen, en de Klimmaatburgemeester van Wageningen.
De toegang is gratis, maar een bijdrage voor drinken en bijkomende kosten is meer dan welkom! Deze kunt u op de avond contant geven of storten op reknr: NL41 TRIO 0320 5129 08 t.n.v. St. Platform Duurzaam Wageningen.