Klimaatcafé over circulariteit

Wanneer

10 mei 2023    
19:30 - 21:30

De meeste CO2 stoten we uit door het kopen van nieuwe spullen. Hoe kunnen we spullen steeds opnieuw gebruiken in Wageningen? Is een Circulair Ambachtscentrum hiervoor een goed idee? Wie doet er mee?

Spullen

De aarde warmt op door de uitstoot van onder andere CO2. Nederlanders stoten de meeste CO2 uit met het kopen van nieuwe spullen (zie het boek Verborgen Impact van Babette Porcelijn). Dat komt omdat alle verschillende stappen om spullen te maken en in Nederland te krijgen en te gebruiken, CO2-uitstoot veroorzaken: het mijnen en transporteren van grondstoffen, het maken van de spullen in de fabriek, het vervoeren van spullen naar Nederland, eventueel elektriciteit tijdens het gebruik en de afvalverwerking achteraf.

Circulariteit

Om hier wat aan te doen is het idee van circulariteit ontstaan: hoe kunnen we  spullen steeds opnieuw gebruiken en uiteindelijk zorgen dat de grondstoffen die in spullen verwerkt zitten hergebruikt worden? Het ideaalplaatje is dat producten zo ontworpen worden dat ze lang mee gaan, goed te repareren zijn en in onderdeeltjes uit elkaar te halen zijn. Maar ook producten die niet zo in elkaar zitten, worden zoveel mogelijk hergebruikt, gedeeld en gerepareerd. Zo zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en reizen de spullen niet de halve wereld over.

Circulair Ambachtscentrum

Hoe kunnen we in Wageningen met circulariteit aan de slag? Kirsten de Koning, klimaatburgemeester van Wageningen, zou in Wageningen graag toewerken naar een Circulair Ambachtscentrum. Dit is een combinatie van het afvalbrengstation, repair café’s, kringlopen, sociale werkplaatsen en onderwijs die ervoor zorgt dat minder spullen in de containers van het afvalbrengstation verdwijnen. De Nederlandse overheid stelt hiervoor subsidies beschikbaar. In dit klimaatcafé legt Kirsten meer uit over circulariteit en het Circulair Ambachtscentrum en denken we samen na over de mogelijkheden voor Wageningen. Ze geeft daarbij voorbeelden over hoe andere gemeenten een Circulair Ambachtscentrum hebben opgezet.

De toegang is gratis, maar een bijdrage voor wat te drinken en voor bijkomende kosten is meer dan welkom! Deze kunt u op de avond contant betalen of storten op reknr: NL03 INGB 0008 4579 78 t.n.v. Stg. Platform Duurzaam Wageningen.

We hopen jullie te kunnen begroeten op 10 mei!

Marijke Kuipers en Pauline Saltet: Platform Duurzaam Wageningen

Leida van de Berg: Klimaatcoalitie

Jan Joost Kessler en Hera Borst: Grootouders voor het Klimaat

Kirsten de Koning: Klimaatburgemeester van Wageningen