De productie van textiel heeft een grote impact op mens en milieu, vooral door de winning van grondstoffen en productie. Dat kan anders! Door tweedehands kleding te kopen draag je bij aan een circulaire economie in Wageningen en het is nog goed voor je portemonnee ook.
Jessy bezocht de kinderkleding- en speelgoedbeurs in Noordwest (op OBS de Nijenoord en de Johan Frisoschool) als nieuwsgierige koper en vertrok als vrijwilliger. “Ik vond het heel gezellig, leuke sfeer en heel veel kleding en speelgoed! Samen met een vriendin hebben we ons aangemeld als vrijwilliger. Er zit ook een interessant voordeel aan het vrijwilligerswerk voor deze beurs. De vrijwilligers krijgen alle kleding en speelgoed als eerste te zien. We controleren alle kleding op slijtage, vlekken en of het schoon is. Als al het speelgoed klaarligt en de kleding op de rekken hangt, drinken we samen koffie. Daarna start de voorverkoop van de kleding/speelgoed voor de vrijwilligers. Je zou denken dat we daardoor heel veel vrijwilligers hebben. Is ook zo, maar toch kunnen we er nog meer gebruiken! Het is een enorme organisatie.”
Hoe werkt dat de verkoop van kleding en speelgoed op de beurs?
“Op vrijdagavond brengen de verkopers de kleding en het speelgoed. Zij hebben dan al een verkoopnummer van ons gekregen en zelf de stickers met prijzen geplakt op de spullen die ze willen verkopen. Verkopers bepalen zelf de prijs. Wij verkopen de spullen voor hen.
De kinderbeurs past goed bij het duurzame karakter van Wageningen. Kleine kinderen groeien zo snel, dat ze de kleding nauwelijks verslijten. Met de beurs hoeven ouders minder nieuwe kleding en speelgoed te kopen. Zelf koop ik nog maar heel weinig nieuwe kleding voor mijn eigen kinderen. Onze beurs is 2x in het jaar; vóór het zomer- en vóór het winterseizoen. Zo kan je de kast op tijd vullen.”
Zijn er nog meer kinderbeurzen in Wageningen?
“Ja, Wageningen boft, er is nog een kledingbeurs. De datum voor de beurs overleggen we met elkaar zodat we niet op dezelfde dag zitten. Ook kijken we naar de uitbetalingsdatum van de kinderbijslag voor de planning.”
Kan je op de bonnefooi komen als koper?
“We werken met een tijdslot. Dat is zo ontstaan in de Coronatijd. Toch houden we dit tijdslot vast omdat het megadruk kan zijn. Nu laten we steeds 50 mensen per keer binnen. En er blijft voldoende kleding en speelgoed over voor ouders die het laatste uur vrij inlopen. Vorig jaar hebben we in oktober 1852 items verkocht.”
Heb je nog een tip?
“Bezoek de kinderkleding- en speelgoedbeurs in Noordwest en zie hoe leuk het is!”