Zonnepanelen op het dak van sporthal de Vlinder

Wageningen verduurzaamt acht gemeentelijke panden

Als je als gemeente duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, dan moet je zelf ook het goede voorbeeld geven. Daarom is Wageningen bezig met de verduurzaming van acht gemeentelijke panden: vier sporthallen, de Stadswerf, ’t Palet, het Havenkantoor en Museum de Casteelse Poort. Het streven is om ze in 2024 energieneutraal te laten zijn, door energie te besparen en de energie die dan nog nodig is duurzaam op te wekken en zo nodig duurzaam in te kopen. Voor Zwembad de Bongerd wordt in 2021 een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waarin het verduurzamen wordt meegenomen.

Aanloop, Tarthorst

Inmiddels zijn op de sporthallen De Aanloop en De Tarthorst zonnepanelen gelegd. Op de Tarthorsthal lagen al wel 36 panelen uit 2000, maar die zijn vervangen en aangevuld tot ongeveer 225 zonnepanelen. Op het nog lege dak van De Aanloop in Noordwest liggen er nu zo’n 370. Van beide zalen zijn ook de daken gerenoveerd en deels geïsoleerd, en is alle verlichting vervangen door led. Ook hebben ze een nieuw energiezuinig verwarmingssysteem gekregen. Bij De Tarthorst is bovendien het enkele glas in de kantine vervangen door HR++.

Oude panelen vervangen

De Stadswerf op het Nudepark en sportcomplex De Vlinder hadden al zonnepanelen, maar die waren na 20 jaar aan vervanging toe. Op De Vlinder zijn ongeveer 1100 nieuwe panelen geplaatst, en op de Stadswerf een kleine 400. De stalen paneeldragers zijn hergebruikt, en de oude panelen die nog wel wat energie leveren, zijn naar Roemenië gegaan. Het dak van de Stadswerf is meteen vernieuwd en deels geïsoleerd.

Zuid of oost-west?

Op De Aanloop liggen de zonnepanelen in een zogenaamde oost-westopstelling, terwijl die op De Vlinder en de Stadswerf op het zuiden gericht zijn. Een zuidoriëntatie levert op een plat dak 5 tot 7% meer energie, maar met een piek rond het middaguur. Een oost-westopstelling levert een constantere hoeveelheid elektriciteit verspreid over de dag, wat zorgt voor een geleidelijker input in het energienet. Omdat het eigen gebruik van zonne-energie toeneemt (en meestal vrij geleidelijk is), wordt de oost-westopstelling steeds populairder.

Genoeg voor 210 huishoudens

Samen gaat het nu om ruim 2000 zonnepanelen op gemeentelijke panden, die genoeg energie leveren voor ruim 210 huishoudens. De overige panden en het zwembad worden de komende jaren verduurzaamd.

In Wageningen wordt al 31% van de daken benut voor zonnepanelen, zoals te zien in de Storymap Zon op Daken Wageningen en het Dashboard Zonnepanelen. Naast vele bedrijven, de gemeente en  particuliere huiseigenaren, zijn ook Idealis en de Woningstichting goed bezig met zonnepanelen op huurwoningen. Dat is geweldig, maar er kunnen nog een heleboel zonnepanelen bij! Wilt u ook zonnepanelen op uw woning (koop/huur, grondgebonden/appartement) of bedrijfspand? De gemeente helpt u graag verder! Kijk ook eens op de websites van Wageningen Woont Duurzaam en Wageningen Werkt Duurzaam.