Piet van der Heijden, Oranje Nassau’s Oord: Duurzame warmte uit eigen snoeiafval

Warmte uit eigen bos

Oranje Nassau’s Oord (ONO): geweldig natuurlijk, zo’n verpleegtehuis met eigen landgoed. Maar onderhoud aan 160 hectare groen kost geld, en dat kan niet met zorggeld worden betaald. “Zonde dat we niks doen met energie uit eigen snoeiafval”, liet de boswachter zich eens ontvallen. Zo werd de kiem gelegd, want groene energie past ook uitstekend binnen alle duurzaamheidsambities. En dus rookt, op de plek waar 100 jaar geleden het oude ketelhuis stond, opnieuw de schoorsteen.

“Als instelling willen we duurzaam werken, daarom zijn we constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden,” zegt Piet van der Heijden, Hoofd Infrastructuur Bouw en Techniek* bij ONO. Stoken op hout was de moeite van het onderzoeken dus meer dan waard. Immers, hout is een duurzame energiebron: bomen nemen tijdens hun groei CO2 op, die bij de verbranding weer vrijkomt. De CO2-kringloop wordt dus niet doorbroken.

Partner ontzorgt

Maar is stoken op hout ook rendabel? Ja!, bleek uit een Quick Scan van de gemeente Wageningen. BeGreen, die samen met partners installaties neerzet om energie te winnen uit houtsnippers, wilde graag instappen. En dus is ONO sinds oktober 2014 de trotse gebruiker van een houtgestookte ketel, die zorgt voor verwarming van het huis. BeGreen organiseert alles van A tot Z. “We hebben daardoor niet de sores van het operationeel houden van de installatie, dat doet BeGreen. En zij zorgen via partner Parenco Hout ook voor een constante stroom snippers uit de regio; ons bos levert zelf namelijk onvoldoende hout om de ketel draaiende te houden.”

Winst vooral voor milieu

En wat kost dat dan? ONO betaalt BeGreen gewoon voor de gebruikte energie en moest een kleine investering doen voor de installatie – daarom is een houtgestookte ketel alleen interessant voor instellingen die veel warmte nodig hebben, legt Van der Heijden uit. Uiteindelijk zullen ze naar verwachting 100.000-150.000 kubieke meter gas per jaar besparen (ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt 1.600 kubieke meter per jaar). Veel geldbesparing is er niet, maar de gasketels hoeven natuurlijk minder aan- en uit te schakelen en zullen ook minder hard slijten. Winst is er vooral voor het milieu, en daar liggen ook ambities: “We willen onderzoeken of we bij de nieuwbouw van het huis de warmte via absorptie ook kunnen gebruiken als koeling. En of de as hergebruikt kan worden als bemesting. Het maximaal benutten van de installatie, dat is de ambitie.

*Piet van der Heijden is inmiddels met pensioen.

Foto bovenaan pagina: De houtgestookte ketel heeft niets weg van een ouderwetse, romantische openhaard, maar is een moderne installatie die zichzelf reguleert en perfect kan worden gemonitord. Is er geen warmte nodig, dan schakelt de installatie op de lage ‘barbecue-stand’, is de warmtevraag te groot, dan schakelen gasgestookte ketels bij. © Guy Ackermans