Terug naar alle voorbeelden
Gert Beinema van theater Junushoff op dak met zonnepanelen

Ruimte voor applaus en zonne-energie bij Junushoff

Vanaf de grond zie je het niet, maar sinds begin dit jaar liggen er ruim 150 zonnepanelen op Theater Junushoff in Wageningen. En de komende jaren komen er zeker nog meer bij, net zo lang tot ze in hun eigen stroomvraag kunnen voorzien, hoopt Gert Beinema, hoofd technische dienst bij Junushoff.

Vorig jaar besloot Junushoff mee te doen aan het project ‘Zon op bedrijfsdaken’, in samenwerking met de gemeente, vertelt Gert. “Daarvoor hebben we eerst naar de constructie gekeken. Een deel van de panelen zou namelijk op de toneeltoren komen. En dat dak, daaraan hangt bij een voorstelling soms 5000 kilo aan decorstukken en motoren die ze omhoog en omlaag takelen. Maar gelukkig bleek dat bouwtechnisch geen probleem.”

De andere helft van de panelen ligt op het platte dak boven het theatercafé en het kantoor. “Daar hebben we de dakbedekking ook meteen vernieuwd. Er ligt nu witte dakbedekking onder de zonnepanelen, dat wordt niet zo heet in de zon. Tijdens de afgelopen hete zomer hebben we het verschil wel gemerkt, het bleef een stuk koeler op kantoor.”

Genoeg voor kleine zaal

Welk deel van het stroomverbruik de zonnepanelen opleveren, kan hij nog moeilijk zeggen. “We hebben dit jaar natuurlijk veel minder stroom verbruikt, omdat we nauwelijks voorstellingen hebben gehad. Maar die 150 panelen zijn waarschijnlijk net genoeg voor de kleine zaal als we weer volop draaien.”

Gert zou best de duurzaamste schouwburg van Nederland willen zijn. “Dat zou toch mooi passen bij Wageningen als groene stad.” Maar ingrijpende zaken als een warmtenet of gebruik van regenwater voor de toiletten, kunnen eigenlijk alleen uit bij nieuwbouw of een complete verbouwing. “En daarvoor is het gebouw veel te goed, dus dat gaat voorlopig niet gebeuren. We moeten wel realistisch blijven.”

Overal led

Maar intussen zijn er wel zaken die eenvoudiger te realiseren zijn. Nu alle voorstellingen stilliggen, is de technische dienst druk bezig met klussen. Bekabeling updaten, schilderwerk. Maar ook het vervangen van de noodverlichting en de tl-buizen door ledlampen. “De theaterlampen zelf vervangen we ook geleidelijk door led. Zo brengen we de elektriciteitsrekening steeds verder omlaag.”

Op den duur komen er zeker nog zonnepanelen bij, want er is nog genoeg dak over. “De overige dakbedekking is over een paar jaar aan vervanging toe. Dat is dan een mooi moment om ook daar zonnepanelen op te leggen, om onze footprint nog verder te verlagen. Met 550 panelen moeten we onszelf kunnen bedruipen, als we hopelijk binnenkort weer voorstellingen kunnen geven.” Gert zucht erbij. “We kunnen niet wachten tot we weer vol zitten. Want dat applaus, dat missen we allemaal.”