Terug naar alle voorbeelden

Sjaak Driessen, bblthk: “Ledlampen besparen ons héél veel stroom”

Wie er op dinsdag- of vrijdagavond langskomt, ziet het meteen. Uitnodigend baadt de bblthk in een zee van licht. Het gevolg is dat ruim de helft van de elektriciteitsrekening van de bieb naar verlichting gaat. In 2013 was dat € 10.900 per jaar. Een overstap op ledverlichting in 2014 bespaarde de bblthk € 6300 per jaar aan stroom, en € 1000 aan onderhoud.

Het begon in 2012, toen de Stichting Zonne-energie Wageningen 55 energiescans aanbood aan Wageningse organisaties. Ook de bblthk liet zich van boven tot onder doormeten. Belangrijkste conclusie van de scan: er is een enorme energiewinst te behalen met ledlampen, die veel minder stroom gebruiken dan een gewone lamp, zelfs als dat al een spaarlamp, tl of halogeen is. “Daar wilden we natuurlijk goed naar kijken”, vertelt Sjaak Driessen*, “maar dat gaat niet zo maar. Verlichting is een essentieel onderdeel van het ontwerp door de binnenhuisarchitect. De lampen zorgen voor een uitnodigende, warme sfeer. Dus het is niet zomaar een kwestie van de oude spaarlampen en tl-buizen er uitdraaien en hup, ledlampen erin. Wit licht kan warm of koud aanvoelen, dat komt heel nauw. Bezoekers moeten niet het gevoel hebben dat ze een fabriekshal binnengaan.”

Gelukkig was de Stichting Zonne-energie Wageningen bereid tot een tweede bijdrage, waarmee Qing-adviseur Arno Albers de bblthk kon helpen een goed plan te maken. Albers: “We zijn begonnen met het zoeken naar een goede leverancier. Iedereen kan tegenwoordig een container led-lampjes uit China laten komen, maar als je levensduur en besparing wil garanderen, moet je wel kwaliteit kunnen leveren. We zochten dus een bedrijf met een technische dienst, met ingenieurs die meedenken. De lampen komen nog steeds uit China, maar dit bedrijf maakt zelf de drivers die de hoeveelheid stroom aanpassen aan de lamp. Doe je dat niet, dan vraagt de ledlamp wel minder stroom, maar verlies je de rest als warmte en bespaar je nog niets.”

Leds in bestaande tl-armatuur

Driessen: “Toen we die leverancier hadden gevonden, zijn we samen om de tafel gaan zitten, mét de binnenhuisarchitect en de installateur.” Die gesprekken waren voor iedereen heel leerzaam. “We dachten bijvoorbeeld eerst dat we veel tl-armaturen zouden moeten vervangen. Maar nu gaat de leverancier buizen met ledlampjes voor ons maken die we gewoon in de bestaande armaturen kunnen klikken. Sterker nog: als er binnen zo’n buis ooit een ledlampje stuk gaat, hoeven we maar één nieuw lampje in de buis te draaien, de rest kan blijven zitten.” Albers vult aan: “Doordat er minder warmte ontwikkelt, gaan armaturen ook langer mee. Ook de ledlampen zelf blijven nog jaren branden nadat ze zichzelf hebben terugverdiend.” Zo bespaart de bblthk dus ook nog eens op onderhoud.

Ledlampen gaan de bblthk jaarlijks duizenden euro’s aan elektriciteitskosten besparen. Maar in aanschaf zijn ledlampen nog steeds duurder. “Nieuwe lampen hadden we toch moeten kopen dit jaar”, zegt Driessen. “We zijn nu misschien veertig procent meer kwijt qua investering. Maar dat verdienen we ruimschoots terug in de energiebesparing en lagere onderhoudskosten. Dat maakt dat we die meerkosten zelf kunnen financieren. Welkome bijvangst is dat we met deze transformatie ook het klimaat in de bblthk – lucht, koeling en verwarming – optimaliseren.”

*Sjaak Driessen is inmiddels met pensioen.