Terug naar alle voorbeelden
Linda Adam van M & L Haarmode

M & L Haarmode knipt energiezuinig

M & L Haarmode in de Schoolstraat bespaart op alle mogelijke manieren energie: led-verlichting, zuinige wasmachine en droger, en op zaterdagmiddag gaat de stekker van het koffieapparaat eruit. Ook op kleine schaal verbeteren ze het klimaat: samen met de andere ondernemers in de Schoolstraat hebben ze gezellige groenperken gerealiseerd.

Het begon allemaal met een frisse jonge jongen van de Eneco die langskwam bij M & L Haarmode in de Schoolstraat in Wageningen, zo vertelt mede-eigenaresse Linda Adam. “Hij kwam kijken hoe we op energie kunnen bezuinigen in onze kapperszaak. Eigenlijk bleek dat we het nog niet zo gek deden.”

“Alle lampen vervangen door led, dat moesten we doen. En hij vond dat we in het weekend toch echt onze koffieautomaat uit moesten zetten. Daar had hij groot gelijk in, maar daar hadden we zelf nooit bij nagedacht. Dus nu gaat zaterdagmiddag de stekker eruit.” De lampen vervangen gebeurt geleidelijk. “Als er een lamp stuk is, komt er een led-lamp in. En we hebben nogal wat lampen, want in een kapperszaak moet je goed kunnen zien wat je doet.”

Boilers ontkoppelen

Maar daar blijft het niet bij. Linda vertelt dat ze ook kritisch naar de twee gekoppelde boilers kijken. “Voorheen gebruikte je vooral voor permanentjes heel veel warm water. Tegenwoordig is dat veel minder. We kijken nu of we de boilers kunnen loskoppelen, zodat we er maar eentje aan hoeven te doen. Dat zal ook aardig wat energie schelen.”

Energiezuinig wassen en drogen

Een ander punt zijn de vier trommels handdoeken die dagelijks gewassen moeten worden. “We waren eigenlijk toe aan een nieuwe wasmachine, droger en nieuwe handdoeken. Ik heb eens uitgerekend hoe het zit, en toen bleek dat papieren handdoeken, als je ze recyclet bij het oud papier, milieuvriendelijker zijn. Dus dat hebben we een tijdje geprobeerd. Maar wat bleek: de klanten vonden het niet prettig. Dus zijn we toch maar weer op stoffen handdoeken overgestapt. En we hebben een hele zuinige wasmachine en droger aangeschaft.”

Klimaat op straatschaal

Energiebesparen is natuurlijk goed voor het klimaat op wereldschaal, maar Linda bekijkt het klimaat ook graag op kleinere schaal. “Sinds dit voorjaar hebben we meer groen in onze Schoolstraat. We willen er met alle ondernemers samen meer sfeer in brengen, dus er zijn rond de boom, tegen de muren en bij de restaurants gezellige groenperken aangelegd. Daar was een wijksubsidie vanuit de gemeente voor beschikbaar. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad en twee jaar geduurd, maar we zijn ontzettend blij dat het nu gelukt is. We onderhouden het zelf, en het ziet er prachtig uit. Kom maar een keer kijken!”