De duurzaamheid commissie van studentenvereniging Ceres op dak met zonnepanelen

DuurCo Ceres geeft leden een zetje in de duurzame richting

De DuurzaamheidCommissie – ook wel DuurCo – van Ceres was een van de eerste in studentenland. Al drie jaar geleden nam de toenmalige president het initiatief, onder andere omdat hij zonnepanelen wilde op het platte dak achter de villa van de studentenvereniging. Die panelen liggen er nu al enige tijd, maar de DuurCo doet meer!

Vijf van de acht leden van de commissie – Merlijn, Fuusje, Maurits, Nils en Martijn – vertellen enthousiast over hun activiteiten, zoals de Duurzaamheidsdag vorig jaar, de duurzaamheidsstunt tijden s de AID, de Duurzaamheidsweek in de 3e week van februari.

Zitzak vol bekertjes

“We zijn eigenlijk al een beetje begonnen in de AID. Eerstejaars konden toen gokken hoeveel bekers Ceres gebruikt tijdens die introductieweek. De winnaar kreeg een zitzak gevuld met verpulverde plastic bekertjes. Het juiste antwoord was overigens 34.000!” Plastic bekertjes verminderen is dan ook meteen een van de doelen van de DuurCo. “Op maandag en woensdag gebruiken we nu al echte glazen, maar bij feesten is dat te gevaarlijk. We kijken nu naar bekers van PLA, een composteerbaar soort plastic.

Vorig jaar organiseerde de DuurCo een Duurzaamheidsdag voor andere duurzaamheidscommissies van studentenverenigingen. “Er kwamen 70 studenten uit heel Nederland, met sprekers en een lunch met zeewierburgers. Toen hebben we veel ideeën uitgewisseld, zoals het idee van zo’n Duurzaamheidsweek.”

Huizenstrijd met KSV

Deze duurzame week gaat de 3e week van februari gebeuren. “Op maandag beginnen we met de huizenstrijd. Verenigingshuizen gaan hun meterstanden opnemen, en wie het minste gebruikt wint. We doen dit samen met KSV, en we hopen natuurlijk dat onze Ceres-huizen winnen!” Op maandagavond wordt er voor de vleeseters een krekelburger geserveerd. “En we gaan een half uur borrelen in het donker, een soort ‘earth hour’ in het klein.”

Vegetarisch eten

Op de dinsdag deelt de DuurCo duurzaamheidspakketten uit aan de  huizen. “Met bamboe tandenborstels, conposteerbare rietjes, een vegetarisch kookboek en afbreekbare vuilniszakken.” De woensdag is er een kledingbeurs. “We verzamelen kleding bij onze leden, en iedereen mag dan uitzoeken wat hij wil. Die avond is er vegetarisch eten.” De donderdag tenslotte is er een feest met composteerbare bekers. “Om te zien wat onze leden daarvan vinden. Waarschijnlijk merken ze het nauwelijks.” De vrijdag sluiten ze af met een mooi symbool: het planten van een appelboom.

Hopelijk traditie

De DuurCo hoopt dat de week een groot succes wordt, en een traditie. En dat ze na de drukte van de organisatie ook weer tijd hebben voor andere activiteiten, zoals meedenken over de isolatie van het gebouw en duurzamere apparatuur in de keuken. “Genoeg te doen!”