Een voormalige, betonnen universiteitsbibliotheek met veel raamoppervlak en stalen kozijnen: de constructie van het Gebouw met de Vaas geeft binnen een prachtige sfeer, maar is niet erg energiezuinig. Toch is eigenaar Rob Janmaat, die er met zijn Communicatiebureau de Lynx neerstreek, vastbesloten het gebouw binnen enkele jaren energieneutraal te maken. “Ik probeer veel verder te kijken dan alleen de terugverdientijd.”
Communicatiebureau de Lynx richt zich op projecten op het gebied van natuur, landschap en milieu en heeft zich genesteld in een uniek pand in Nieuw Kortenoord. Het Gebouw met de Vaas, zoals het in de volksmond heet, was ooit onderdeel van het laboratorium voor entomologie en is sinds twee jaar in eigendom van Rob Janmaat. Het gebouw uit 1960 met een groot mozaïek op de voorgevel, heeft wel wat energie-uitdagingen in petto. Zo dragen de inpandige regenpijpen en de stalen kozijnen niet echt bij aan isolatie.
Intrinsiek gemotiveerd
Sinds De Lynx intrek nam in het gebouw heeft Rob Janmaat al een hele slag geslagen op het gebied van het verduurzamen van het gebouw. Naast isolatiemaatregelen aan de gevel liggen er 56 zonnepanelen op het dak en gebeurt 90% van de verlichting in het gebouw met energiezuinige leds. Ook zijn de eerste 25 metalen kozijnen vervangen door houten kozijnen en is het bitumen dak tot een schitterend groendak gemaakt. Rob moet even lachen wanneer hij vertelt waarom alle medewerkers voorstander zijn van de volgende stap in energiebesparing. ”Het volgende project is dat we ook deze metershoge glazen pui voorzien van HR++-glas en houten kozijnen. En ja, dan komt er een deur in, zodat we bij mooi weer buiten kunnen lunchen en vergaderen op het dakterras.”
Financiering en terugverdientijden
Er is dus al veel gebeurd en er gaat nog meer gebeuren, want De Lynx wil energieneutraal worden. Rob licht toe: ”Tot dusverre hebben we jaarlijks 20.000 euro geïnvesteerd in isolatiemaatregelen. We hebben op onze route naar energieneutraal nog een investering van 75.000 euro voor de boeg. Het is nog de vraag of we dat in 1, 2 of 3 jaar gaan doen.”
Over de terugverdientijd van deze investeringen is hij heel duidelijk: ”We moeten ons niet blind staren op de terugverdientijden van 3 of 5 jaar. Ik probeer echt veel verder vooruit te kijken, en als een investering 10 of 15 jaar nodig heeft, is dat ook prima. Uiteindelijk zijn alle investeringen in onze planeet langetermijninvesteringen.“
Rob laat hier ook meteen een vraag aan de gemeente noteren. ”Als we toegang zouden hebben tot goedkopere financiering, zou dat helpen om de investering versneld te doen, dan kunnen we met een aanvullende lening direct grotere stappen zetten richting een energieneutraal kantoor.”
Kleine stappen, snel thuis
Als communicatiebureau voor natuur en milieu weten ze bij De Lynx heel goed dat technische oplossingen hand in hand moeten gaan met passende en bewuste gedragspatronen.
“Verduurzamen gaat natuurlijk verder dan alleen de ledlampen en de zonnepanelen”, vindt Rob. ”Zo hebben wij bijvoorbeeld met elkaar afgesproken het autogebruik tot een minimum te beperken en reizen we zoveel mogelijk met het OV.”
Gewoon, netjes
Op de vraag of hij vindt dat bedrijven elkaar wat meer op duurzaamheid moeten aanspreken volgt een duidelijk antwoord: ”Wat mij betreft hoeven we niet met de vinger te wijzen naar anderen. Stimuleren werkt beter. Ik wil zelf mijn eigen verantwoordelijk nemen op het gebied van duurzaamheid. Waarom? Het hoort er gewoon bij als je netjes met je omgeving om wilt gaan.”