“Duurzaamheid zit echt in het DNA door de gehele organisatie heen”, vertelt Bart van As van Idealis. “We doen eigenlijk veel goed zonder dat we er echt nog over nadenken. Zodra er ergens een ketel of zonneboilers stuk is, zoeken onze mensen automatisch naar de laatste ontwikkelingen op dat gebied en passen ze die toe. We schrijven het niet eens meer op als duurzaam, het zit er gewoon in.”
Maar, zoals de vastgoedbeheerder van Wagenings grootste studentenhuisvester uitlegt, is dat niet altijd zo geweest. “Het begon allemaal een jaar of acht geleden met een project van de gemeente genaamd Ecoprofit. We hebben toen samen met een aantal andere grote bedrijven in Wageningen alle kaarten op tafel gelegd. Afvalstromen, waterverbruik, gas en elektriciteit, alles kwam aan bod. Zo leerden we van elkaar. Toen zag je ook dat duurzaamheid door de hele organisatie ging leven.”
Klimaatneutraal
Een aantal jaren later is duurzaamheid heel concreet geworden. Volgens Aedes, de overkoepelende branche-organisatie van woningcorporaties in Nederland, is Idealis namelijk de eerste studentenhuisvester die haar vastgoed gemiddeld op energielabel B heeft weten te krijgen. Bart licht deze prestatie toe: “Kijk, in nieuwbouw kun je direct alles goed doen. Maar in de bestaande bouw zul je met creatieve oplossingen moeten komen.” Zo heeft de nieuwbouw zoals Rijnveste zonneboilers, geen gas meer in de keukens en een windmolen op het dak. Over de bestaande bouw, zoals de skylinebepalende sterflats is Bart helder: “Eigenlijk zouden we alle label D-complexen willen vervangen door label A-complexen, alleen dat kan nog niet. Nu zijn ze al voorzien van dubbel glas (HR+) en zijn zowel de daken en muren nageïsoleerd. Daarnaast hangt er alleen nog maar ledverlichting in de algemene ruimtes en zijn er waterbesparende toiletten en douches geïnstalleerd. De CV-ketels zijn de meest energiezuinige van dit moment. Daarmee komen we toch een heel eind.”
Dit alles heeft ertoe geleid dat de bedrijfsvoering van Idealis klimaatneutraal is geworden. “En daarin is Idealis streng voor zichzelf. We rekenen niet alleen de CO2-uitstoot van ons werkwerkverkeer mee, maar ook van ons woonwerkverkeer”, aldus Bart. “We vergoeden het OV trouwens volledig, en de auto maar beperkt.”
Besparen werd ook gewoon leuk voor studenten
Als studentenhuisvester is Idealis natuurlijk ook op zoek naar mogelijkheden om het gedrag van zijn bewoners duurzamer te maken. “We hebben bijvoorbeeld bij Rijnveste een bespaarcompetitie gehouden tussen afdelingen. Dat werkte heel goed. Het belangrijkste wat we terugkregen was dat, doordat het verbruik gemeten werd, het goed inzichtelijk werd voor de studenten en besparen ook gewoon leuk werd.”
Zowel blijven communiceren met studenten als het makkelijk maken zijn hierbij essentieel. Als je bijvoorbeeld als nieuwe bewoner binnenkomt, dan ontvang je een lijst met bespaartips en een reserve-ledlamp. Bart: “Soms moet je een student uit een warm land eerst nog wel even uitleggen waar die witte ijzeren plaat aan de muur nou eigenlijk voor is.”
Ambities én kennis delen
Klimaatneutraal of niet, Bart wil eigenlijk al veel verder. “Eigenlijk wil ik op Droevendaal een volledig zelfvoorzienend studenthuis bouwen, volledig uit natuurlijke materialen en helemaal off-grid. Samen met de WUR en al die jonge slimme mensen die daar wonen.” Hij wordt enthousiast als hij erover spreekt: “Volledig zelfvoorzienend vastgoed! Dat is echt mijn droom.”
Meer informatie
Eerder artikel over Idealis en het certificaat ‘Klimaatneutraal Gegarandeerd’.
Meer over het duurzaamheidsbeleid van Idealis.
Foto bovenaan pagina: Bart van As, Idealis: “In bestaande bouw moet je met creatieve oplossingen komen.” © Bart de Gouw