Terug naar alle voorbeelden

Bakker Voorthuizen is niet van gisteren

Bakker Johan van Voorthuizen was al jaren duurzaam bezig. Om voedselverspilling tegen te gaan begon hij met de verkoop van ‘brood van gisteren’ met een flinke korting. Ook bedacht hij zoute knabbelstengels van overgebleven producten.

De hoge energieprijzen en de hoge energierekeningen van het afgelopen jaar, dwongen de bakker om na te denken hoe hij dát probleem duurzaam kon oplossen.

Al 12 jaar huurt de bakker het winkelpand in de Hoogstraat van een eigenaar. Deze had hier vroeger de bekende bruidswinkel ’t Koetsje’. Het huurpand verduurzamen was een idee waarmee de ondernemer de kosten van de energierekening zou kunnen verlagen. De bakker had al een gratis energiescan via de gemeente laten doen. En daaruit bleek dat hij zijn energierekening zeker zou kunnen verlagen. Ledverlichting en een nieuwe winkelruit (dubbel glas) zou hem veel energie kosten schelen. Het bericht van de eigenaar van het winkelpand kwam snel. Er was helaas geen geld voor verduurzaming.

Win-Win-Win situatie

De bakker ging naar de gemeente en hoorde dat hij gebruik kon maken van een subsidieregeling van de gemeente. Het gaat om een lening van 10 jaar voor de ondernemer. Deze betaalt de rente en aflossing.
De bakker bedacht een gouden idee. Hij stelde de eigenaar voor dat hij de lening zou aanvragen en betalen. En dat hij de kosten van de lening voor de kosten van de verduurzaming zou korten op zijn huur. Voor een periode van 5 jaar betaalt hij minder huur en betaalt hij zo de lening af.
Het is drie keer een win-win-win situatie. De eigenaar heeft een hogere waarde van zijn verduurzaamde winkelpand. De bakker heeft lagere energiekosten en het is beter voor het klimaat.

Tip van de bakker

De bakker was blij met het contact met de gemeente en over het gratis verkennend gesprek over energie en de lening/subsidie. Hij raadt zijn collega’s aan om ook een gratis verkennend gesprek aan te vragen.  En om dit voorstel met de eigenaar van het winkelpand te bespreken. Wie weet komt het dan ook voor de bakker!

Een keer in het jaar komt de eigenaar koffiedrinken bij de bakker. Dan nemen ze alles door onder het genot van een kopje koffie, taartje. En klassieke muziek…want dat hoort bij de bakker en zijn winkel.

Wilt u als ondernemer ook een gratis verkennend gesprek met een energie adviseur, of meer informatie over de lening? Kijk op www.wageningenwerktduurzaam.nl