Terug naar alle voorbeelden

Frans de Bree, Buro Blauw: “Klimaatneutraal en vrolijk van lagere kosten groengas tanken”

Het Wageningse Buro Blauw is al bijna dertig jaar actief op het gebied van luchtkwaliteit. Directeur Frans de Bree: “Wij geven advies en voeren metingen uit. Deze metingen doen we in het hele land, soms zelfs over de grens. Met ons team van 17 medewerkers zijn er iedere dag 6 tot 8 met de auto op pad. Gezien de aard van onze dienstverlening is dan ook logisch dat je kiest voor klimaatneutrale auto’s.”

Positief kostenplaatje

Vier jaar geleden kon het Wageningse bedrijf voordelig een aantal groengas auto’s aankopen, een keuze waar De Bree geen moment spijt van heeft gehad. “Mijn wagenparkbeheerder en ik zelf zijn heel positief over de groengas auto’s. Zeker gezien de kosten: als je gaat tanken word je vrolijk!”

Geen merkbaar verschil meer met benzine

Bij medewerkers ligt soms wat weerstand verhaalt De Bree, al is dat deels een gevoelskwestie stelt de Wageningse ondernemer. “Het tanken zelf duurt nauwelijks langer dan een tank met benzine vullen. Je moet wel wat vaker tanken, maar dat is in te plannen.” Sommigen vinden dat de groengas auto minder snel optrekt. Volgens De Bree is dat misschien zo bij sommige oudere modellen, maar met de nieuwste auto’s merkt hij geen verschil.

Extra punten bij aanbestedingen

Op zakelijk gebied heeft de investering in groengas auto’s ook geen windeieren gelegd, aldus De Bree. “Veel van onze opdrachten komen voort uit aanbestedingen. In bijna alle gevallen krijg je als inschrijver ook punten als je ecologisch verantwoord onderneemt. Dus in commerciële zin is de keuze voor groengas auto’s voor ons ook verstandig geweest.”

Steeds verder op één tank

Het team van Buro Blauw kan prima uit de voeten met de actieradius van de groengas auto’s. De Bree: “Er zijn genoeg tankstations beschikbaar, al is het altijd wel even plannen. De meest recent gekochte auto (een Volkswagen Up) kan tot wel 550 kilometer op één tankbeurt rijden; dus die uitdaging wordt ook steeds minder dringend.”

Aanrader voor ondernemers

“Als ondernemer zou ik groengas auto’s zeker aanraden aan mijn collega’s,” meldt De Bree enthousiast. “Je moet natuurlijk goed kijken wat de toepassing is, of je met de actieradius uit de voeten kunt. Verder is geen enkel bezwaar om voor groengas te kiezen, integendeel.”