Terug naar alle voorbeelden
Fou-Khan Tsang van Alfa Accountants en Adviseurs op dak met zonnepanelen

Alfa Accountants: “Duurzame bedrijven over de wereld stimuleren elkaar”

Ben & Jerry’s, Dopper, Tony Chocolonely: u kent ze misschien wel. Niet alleen vanwege hun fijne producten, maar ook vanwege hun ‘groene’ karakter. Alle drie zijn het ‘B Corps’, Benefit Corporations. Deze certificering voor duurzame bedrijven is groot in Amerika. In Nederland nog niet. Maar ze zijn er wél, de B Corps. Neem Alfa Accountants en Adviseurs, een dienstverlener vooral actief in de agrarische sector.

Wat begon met ijsfabrikant Ben & Jerry’s en outdoormerk Patagonia, is nu een netwerk van 2500 ondernemers. Het idee van B Corp: als duurzame ondernemers samenwerken, kunnen ze echt een beweging op gang brengen. Als één van de eersten in Nederland sloot Alfa zich in 2014 aan. Dat had nog best wat voeten in de aarde, vertelt directeur Fou-Khan Tsang. “Om een B Corp te worden moet je een test doen van 85 pagina’s en minstens 80 van de 200 punten scoren. Alle facetten van duurzaamheid spelen een rol, dus alles wat je doet voor ‘people, planet en profit’.”

Goed voor mensen

Alfa scoorde 99 punten. Dat is best hoog voor een dienstverlenende organisatie, vertelt Tsang. Een producent kan veel punten scoren door duurzamer te produceren, voor een dienstverlener is dat moeilijker. Wat hielp is de bijzondere bedrijfsstructuur: “Alfa is volledig in eigendom van het personeel, 700 mensen door heel Nederland. Daardoor hebben we op het gebied van ‘people’ het maximale aantal punten gescoord.”

Ook voor het milieu

Maar Alfa doet meer om duurzaam te zijn. Ook op het hoofdkantoor in Wageningen. “Er liggen al 264 zonnepanelen op het dak. Ook zijn we overgestapt naar de elektronische ondertekening van documenten. Dat scheelt, want medewerkers gebruikten 45 kilo papier per persoon per jaar! Daarnaast doen we mee met de verlichtingsscan van de gemeente Wageningen. We kijken of het rendabel is om de huidige verlichting te vervangen door ledverlichting. Samen met de zonnepanelen moet dat zeker de helft aan energie besparen.”

Groen is goed betaalbaar

Geldt bij Alfa: alles voor het milieu? “Natuurlijk kijken we naar de kosten. Maar als het niet duurder is, dan doen we het zeker. Groene alternatieven zijn tegenwoordig goed betaalbaar. In het Midden-Oosten is zonne-energie nu al goedkoper dan fossiele energie. De verwachting is dat dit in Nederland over vijf jaar ook zo is.”

Duurzaamheid past bij ons

In Amerika hebben B Corps een aparte status: ze krijgen bijvoorbeeld belastingvoordeel. In Nederland is die status er niet. Waarom toch meedoen? “Duurzaamheid past bij ons. Maar ook onze klanten, veel agrariërs, krijgen er steeds meer mee te maken. Je kunt geen stal voorbij rijden zonder zonnepanelen te zien. Hoe kan ik daarover adviseren als ik ze zelf niet heb?”

wwd keurmerk alfa
Alfa Accountants en Adviseurs ontving in 2019 het WWD Energie Prestatie Keur zilver

In principe kan elk bedrijf B Corp worden. Er zijn ook veel kleine bedrijven lid van de club. Leuk, vindt Tsang, is dat het echt een community is. “Het inspireert en er is veel samenwerking. Zo geven we de Dopper tegenwoordig als relatiegeschenk. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd: we hebben bijvoorbeeld tijdens de Sail Amsterdam meegedaan aan de ‘solar boatrace’.”

Verder omhoog

En nu? “Je kunt zeggen: 99 punten, we zijn klaar. Maar dat is niet de bedoeling, vind ik. Na twee jaar worden we weer getest. We willen dan ook echt omhoog. Uit allerlei vestigingen komen initiatieven. Bijvoorbeeld om collectief groene stroom af te nemen. Medewerkers zijn zelf ook heel enthousiast, en dat is leuk!”

Energie Prestatie Keur zilver

De energieprestatie van het pand van Alfa Accountants en Adviseurs is in 2019 door Wageningen Werkt Duurzaam beoordeeld. Het pand voldoet aan alle erkende maatregelen, heeft energielabel B, het dak staat vol met zonnepanelen en het resterende energieverbruik wordt duurzaam ingekocht.  Zij ontvingen daarom het WWD Energie Prestatie Keur zilver. Hun meest duurzame gebouw staat in Leeuwarden, waarvoor zij in de zomer van 2019 het hoogste BREEAM-certificaat, het duurzaamheidsprestatielabel voor gebouwen, behaalden.