Hema Wageningen van het gas af

HEMA Wageningen is van het gas af. Maandag 18 maart draaiden wethouder Anne Janssen (Energietransitie Gebouwde Omgeving) en franchisenemer Ruud van Doorn de gaskraan voorgoed dicht.

De afgelopen jaren verminderde het energieverbruik van het pand aan de Hoogstraat 59 al veel. De oude verlichting maakte plaats voor LED en er kwam een warmtepompinstallatie voor verwarming en koeling. Ook kwam er een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) en is er een nieuwe pui geplaatst met elektrische deuren. Deze houden in de winter de warmte binnen. Met 260 zonnepanelen op het dak is HEMA Wageningen op de goede weg om volledig energieneutraal te worden.

Circulair ondernemen

Ook op gebied van circulair ondernemen streeft HEMA Wageningen naar een voorbeeldpositie. Ruud van Doorn: ‘We hebben een georganiseerde afvalstroom en scheiden verschillende soorten afval voor recycling. Je ziet gelukkig dat steeds meer plastic verpakkingen worden vervangen door papier. Ook voedselverspilling gaan we tegen. Hiervoor werken we samen met Too Good To Go. Hierop zien we een enorme respons van inwoners. Als individu laat ik graag een gezonde planeet na aan mijn kleinkinderen. Het voelt goed om betrokken te zijn bij dit soort vraagstukken. Bij HEMA is duurzaamheid iets waar iedereen aan mee kan doen. Ook in mobiliteit. We stimuleren het gebruik van de fiets. We zijn ook in bezit van een bedrijfsbakfiets en onze fietsenkelder is populair bij de buren.

Zonder zorgen

De verduurzaming van HEMA kwam tot stand door nauwe samenwerking met de gemeente Wageningen. In 2019 namen ze bijvoorbeeld deel aan een zonnepanelenactie van de gemeente. Er loopt nu een vergelijkbare actie ‘Zonnepanelen zonder zorgen‘. Dit project biedt ondernemers volledige ondersteuning en ontzorgt hen gedurende het hele proces. Van offerte tot installatie.
Meer informatie? Ga dan naar www.wageningenduurzaam.nl/zonderzorgen.

Tochtbusters

Tot en met 15 april kunnen winkeliers en maatschappelijke organisaties nog profiteren van de actie ‘Tochtbusters voor het MKB’. De Tochtbusters brengen kosteloos producten aan t.w.v. € 500,-.
Meer informatie? Ga dan naar www.wageningenduurzaam.nl/tochtbusters.

Energiefonds

Ondernemers die de kosten voor verduurzamingsmaatregelen niet direct kunnen dragen, kunnen gebruikmaken van het Energiefonds van de gemeente.
Meer informatie? Ga dan naar www.wageningenduurzaam.nl/energiefonds.