Twee mannen halen karton op met de fiets van het Afvalcollectief

Fietsend Afvalcollectief vermindert CO2 en vuilniswagens

In het centrum van Wageningen kiest elke winkel zijn eigen afvalverwerker. Dat betekent dat er wekelijks zeker vijf verschillende vuilniswagens door de Hoogstraat rijden. En het afval zit dan ook nog allemaal bij elkaar. Dat kan handiger, vonden Robert Frijlink van ondernemersvereniging SOW en Hugo Hoofwijk, dagbestedingsorganisator voor Zideris. Daarom halen ze nu als Afvalcollectief Wageningen bij winkeliers de grootste partijen afval op: karton en plastic wikkelfolie. Niet met een auto, maar met een 4-persoonsfiets met aanhanger!

Je kunt het ondernemers nauwelijks  kwalijk nemen dat ze hun afval niet scheiden, vindt Hugo Hoofwijk. “Zo’n afvalcontract is al prijzig, en één container vraagt al een hoop plek in het magazijn.” Maar duidelijk is dat karton, vooral qua volume, het grootste deel van het afval uitmaakt. “Dus daar ligt een kans! Karton is natuurlijk prima te recyclen, dus zonde om dat niet apart te houden. Om de dozen zit vaak wikkelfolie. Ook dat is uitstekend te recyclen, dus dat nemen we dan ook meteen mee.”

Hugo is al jaren bezig met afval en recycling. Hij doet dit met Uniplastic, een sociaal bedrijfje dat dagopvang verzorgt voor Zideris-cliënten in het voormalige Unitas-gebouw aan de Generaal Foulkesweg. Daar recyclen ze al enige jaren plastic tot gebruiksvoorwerpen zoals onderzetters en kandelaars. Inmiddels zijn de activiteiten uitgebreid naar afvalhout en tweedehands boeken. “De cliënten die daar met veel plezier werken, zagen het ophalen van afval ook wel zitten.”

Ophaaldienst per fiets

Daarom sloeg Zideris de handen ineen met de binnenstadondernemers via de SOW SOW-voorzitter Robert Frijlink had namelijk ook al jaren de wens om eens wat te doen aan al die vuilniswagens in de winkelstraten. Samen bedachten ze het Afvalcollectief: een ophaaldienst voor karton en wikkelfolie, en dan per fiets! Hugo: “We konden een aanhanger  met elektrische ondersteuning aanschaffen en een tweedehands  4-persoonsfiets op de kop tikken, met steun van sponsoren Wageningen Doet, de Rabobank en Aan De Slag Met De Binnenstad.” Daarmee kon het tweejarige pilotproject dan echt van start.  Ook de gemeente Wageningen draagt het initiatief een warm hart toe en faciliteert het Afvalcollectief waar nodig, bijvoorbeeld door plaatsing van een (tijdelijke) afvalcontainer mogelijk te maken waar het afval naar toe wordt gebracht.

Dus fietst er sinds het begin van de zomer een duurzame afvalinzamelaar door de Wageningse winkelstraten. Op een donderdagmiddag treffen we het Afvalcollectief aan bij een kledingzaak in de Hoogstraat. Die hebben net hun wintercollectie binnen, dus het magazijn loopt over van de kartonnen dozen, die met enige moeite allemaal in de aanhanger worden gestouwd. Deelnemer Stephan vindt het werk ontzettend leuk: “Je ziet heel veel mensen.  Dan leg je uit waarom we dit doen: voor minder CO2 en minder vrachtwagens in de stad. De winkeliers zijn ook heel enthousiast en maken altijd even een praatje.” De meefietsende activiteitenbegeleider vindt het belangrijk dat de cliënten  meedoen en zichtbaar zijn in de stad.

Grotere aanhanger

Met de aanhanger fietsen de cliënten samen met een begeleider, een aantal keer per afhaalbeurt op en neer naar een container op de Vadaring, waar ze het karton en folie verzamelen. Die aanhanger blijkt overigens nu al te klein. Hugo: “We denken aan ofwel een extra aanhanger erachter, maar liever willen we de huidige aanhanger breder en langer maken.” Nu fietst het Afvalcollectief nog één keer per week, maar er zijn plannen om het uit te breiden naar twee wekelijkse ophaalbeurten. “We willen winkeliers echt ontzorgen, dat karton neemt veel ruimte in in hun magazijn, dus we maken het graag zo aantrekkelijk mogelijk!”

Foto bovenaan pagina: Deelnemer Stephan en Zideris-begeleider Servan halen met hun fietsende Afvalcollectief karton en wikkelfolie op in de Wageningse binnenstad. © Guy Ackermans