Scholengemeenschap Pantarijn wordt stap voor stap steeds duurzamer, mede dankzij het enthousiaste EcoSchool-team. Negen leerlingen en twee docenten komen wekelijks bij elkaar om plannen te maken en uit te voeren om de school te verduurzamen. Logisch dus dat Pantarijn nu Klimaatpartner is geworden van de gemeente Wageningen. Tijdens een studiedag voor de docenten op donderdag 28 oktober kregen EcoSchool-teamleden Riemer Brandsma (3 VWO) en Roos Hamelynck (4 VWO) het certificaat uitgereikt van de Wageningse duurzaamheidsmedewerker Robin Smale.
De timing was perfect, tijdens de Nationale Klimaatweek. De studiedag voor docenten had ook als thema hoe je duurzaamheid in je lessen kunt verwerken. Extra leuk is dat Riemer zich deze week Klimaatburgemeester van Wageningen mag noemen, en zo de hele week de gemeente mag inspireren om meer aan duurzaamheid te doen. In zijn promotievideo lanceert hij alvast wat ideeën.
Groen en sportief schoolplein
Roos en Riemer vertellen over de duurzame activiteiten die ze als EcoSchool-team al hebben uitgevoerd. Riemer: “Ons schoolplein was eerst een kale tegelvlakte. Maar met subsidie van de provincie is het nu een groen en sportief schoolplein.” Roos vult aan: “Bij de opening onlangs hebben wij duurzame hapjes verzorgd. Het heeft ook veel aandacht in de media opgeleverd.”
Uiteraard lopen Roos en Riemer op 6 november mee met de landelijke Klimaatmars op 6 november. Riemer: “Maar we organiseren op 29 oktober, na schooltijd, ook een Wageningse mars, op de fiets, samen met studenten van de WUR.”
Moestuin op het dak
Docenten Charlotte Maas en Wouter Kool mogen zichzelf EcoSchool-coaches noemen, en helpen de leerlingen binnen het team. Wouter: “Het is een leuke enthousiaste groep leerlingen, dus ik verwacht nog veel duurzame activiteiten. Ondertussen hebben we op het Pantarijn ook al een hoop dingen gedaan. We hebben onze schooltuin Plantarijn, en gaan op het dakterras naast het verzorgingslokaal ook nog een moestuin maken. Dan kunnen leerlingen tijdens het koken gelijk dingen plukken.”
Charlotte vult aan: “De lichten gaan voortaan uit direct na de lessen, en we doen mee aan Warmetruiendag, dan kan de verwarming een paar graden lager. We hebben ook drie examenleerlingen informatica als eindopdracht gevraagd een app te ontwikkelen om kleding te ruilen en verkopen binnen Pantarijn.” Er liggen nog ideeën genoeg op de plank, dus we horen hier ongetwijfeld meer over!