Bedrijfsleider Don Koudstaal van het Bijenhuis

Bijenhuis houdt van zon

Niet alleen bijen hebben een voorkeur voor dagen dat de zon schijnt. Ook het Bijenhuis heeft liever zonnige dagen, sinds het dak volgelegd is met 600 zonnepanelen en 12 warmwaterpanelen. Bedrijfsleider Don Koudstaal laat ze vol trots zien. “Bij mooi weer produceren we op één dag net zo veel energie als een huishouden van vier personen in een heel jaar verbruikt!”

Het Bijenhuis aan de Grintweg was ooit de thuisbasis van de bijenhoudersvereniging, waar imkers hun materialen kwamen halen. Toen de nieuwe eigenaar het 5 jaar geleden kocht, werd het flink gemoderniseerd en omgevormd tot een bedrijf. Nadat het asbestdak was vernieuwd, zijn er dit jaar 600 zonnepanelen op gelegd. Don: “We vinden duurzaamheid belangrijk, maar we gebruikten zelf best veel gas en elektriciteit omdat we hier grote hoeveelheden bijenwas verwerken. Onze wasketels op gas zijn nu vervangen door smeltketels op elektriciteit, en daar hebben we nu meer dan genoeg van. We zijn nu helemaal energieneutraal!”

Het Bijenhuis wil een bijenbelevingscentrum zijn waar groepen en schoolklassen cursussen en rondleidingen krijgen. Daarom hebben ze ook een grote ontvangstruimte ingericht. Verder herbergen ze dus een wassmelterij, een timmerwerkplaats voor hardhouten bijenkasten, een honingtapafdeling waar ze honing afvullen voor diverse grote supermarkten, een grote gemoderniseerde winkel in imkermaterialen met een enorm magazijn, en een Landwinkel.

Jarenlang waren imkers vooral oudere mannen die hun bijenkasten vaak zelf in elkaar zetten en schilderen, vertelt Don. “De laatste jaren wordt de imkerij hipper, en zien we steeds meer jongeren en vrouwen. Die kiezen vaker voor kant-en-klare kasten, geverfd en wel. Maar ook de ‘oude’ imkers komen nog steeds. Imkers kopen hier potten, imkerkleding, honingslingers en alles wat je maar nodig hebt. En – zeker sinds corona – steeds vaker ook online.”

In de prachtige bijentuin, die dag en nacht openbaar toegankelijk is, kun je genieten van de vele bloemen en door kunstenaars beschilderde bijenkasten. Maar je hebt er ook een prachtig uitzicht op het zonnedak!

Foto bovenaan pagina: © Guy Ackermans