Brigit de Rijke, assistent bedrijfsleider van Café de Tijd

Bij Café de Tijd gaan verduurzaming en comfort hand in hand

Het is een hele tijd stil geweest op de Wageningse Markt, maar gelukkig kan de horeca steeds meer gasten verwelkomen, vanaf volgende week ook binnen. De terrassen zijn al een tijdje open, maar helaas was het behoorlijk fris dit voorjaar. Café de Tijd vond daar een duurzame oplossing voor. Energiezuinige infraroodkussens maken het een stuk comfortabeler om buiten te zitten.

Buiten genieten

“Veel van onze gasten zijn al behoorlijk op leeftijd,” vertelt Brigit de Rijke, assistent bedrijfsleider van Café de Tijd. “En oudere mensen hebben het vaak snel koud. We vroegen ons dus af hoe we ervoor konden zorgen dat deze mensen toch kunnen genieten van een kopje koffie op ons terras. Toen kwamen onze uitbaters de warmtekussens van Stoov tegen bij een strandtent in Zandvoort. Ze vonden dat zo’n mooie uitvinding dat ze besloten die ook voor het Wageningse café aan te schaffen.”

Energiebesparing

Wat begon als een service om de gasten meer comfort te geven, bleek ook een flinke energiebesparing op te leveren: “We hebben nog wel gasheaters op het terras hangen,” zegt Brigit, “Maar dankzij de warmtekussens zijn die sneller niet meer nodig als het weer wat warmer wordt. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Het is gewoon zonde hoeveel gas er eigenlijk de buitenlucht invliegt met die terrasheaters.”

Restaurants van morgen

De warmtekussens zijn niet de enige duurzame maatregelen die Café de Tijd neemt. De zaak is ook aangesloten bij Restaurants van Morgen, een initiatief van Natuur&Milieu dat de horeca helpt verduurzamen: “Het blijkt al enorm veel CO2 uitstoot te schelen als je per bord 20 gram minder vlees serveert. Dat hebben wij doorgevoerd in onze menukaart. We hebben ook besloten om salades alleen op uitvraag te serveren. Vroeger kreeg iedereen die er standaard bij, maar een groot deel daarvan moesten we weggooien. Daarnaast hebben we een nieuwe lichtbak aan de gevel met ledverlichting en zijn we bezig met dubbele beglazing in het pand. Dit soort maatregelen zijn goed voor het klimaat, maar uiteindelijk ook voor onze eigen portemonnee.”

Het klimaat als nalatenschap

Brigit is blij dat het bedrijf waar ze werkt zoveel aandacht besteedt aan verduurzaming. “Het is onze nalatenschap,” zegt ze. “Er gebeuren in de wereld steeds vaker gekke dingen met het klimaat. Het gaat gewoon te hard, vind ik. Ik vraag me wel eens af hoe de wereld er over 40 jaar uitziet. Als we nu ingrijpen, is er misschien nog iets aan te doen. Maar als we dat niet doen, wat dan?”