Wethouder laat samen met leerlingen eerste worm los bij net geplante bomen

Het plantsoen langs de Lombardi in Wageningen is sinds de Plant4Daagse van vorige week een stuk mooier. Leerlingen van groep 5-6 van de Tarthorstschool plantten 11 bomen, allemaal verschillende, en deden meteen wat wormen bij de aarde om de bomen een goede start te geven. “Bomen zijn goed voor de zuurstof”, weet Kyro uit groep 5, en zijn klasgenootje Moamar vult aan: “Dan kunnen we ademen!”

Belang van bodemdiertjes

Eerder op de ochtend kregen ze les van Maartje Langeslag van het Groene Wiel. Op locatie vraagt ze of de kinderen al bodemdiertjes hebben gevonden. De kinderen laten enthousiast hun wormen en bijen zien. Wethouder Maud Hulshof wil weten waarom die diertjes dan zo belangrijk zijn voor een boom. Een kind legt uit: “Als de blaadjes van de bomen vallen, eten de wormen die op en hun poep is weer goed voor de boom.” Dan mag de wethouder samen met de kinderen de eerste worm loslaten, door de kinderen ‘Dennis’ gedoopt.

“Gelukkig kon de Boomfeestdag weer doorgaan”, vertelt Elianne Rookmaker van de gemeente Wageningen. “Want we willen dat elk kind tijdens zijn basisschooltijd een boom plant.” Sander van Manen van groenbedrijf Vaarkamp heeft de locaties en de bomen uitgezocht. Deze klus met de kinderen vindt hij geweldig. “Het is goed als ze het belang van bomen inzien!” Dan geeft hij alle kinderen een mooie schep en legt uit hoe ze de aarde bij de bomen moeten doen. “De bomen zijn te zwaar om te tillen, dus dat doen we even met een kraantje. Maar jullie mogen de aarde erbij scheppen, en vergeet vooral niet om af en toe flink aan te stampen!” Maartje van het Groene Wiel herinnert de kinderen eraan dat ze zeker af en toe moeten gaan kijken bij ‘hun’ bomen. “En als je later grijs en rimpelig bent, dan kun je tegen je kleinkinderen zeggen: die boom heb ík nog geplant!”

Wethouder Maud Hulshof en leerlingen bij net geplante boom
Worm Dennis wordt bij de net geplante boom losgelaten door Wageningse wethouder Maud Hulshof. Foto: Andries van Steenbergen, Vaarkamp