Bomen planten

Wageningen richting 2040: een groene en klimaatadaptieve stad

Het klimaat verandert. Ook in Wageningen. Hierdoor hebben we nu al vaker last van extreem weer: wateroverlast, langere perioden van droogte en hetere zomers. We kunnen onze mooie stad aanpassen aan deze veranderingen. Dit noemen we klimaatadaptatie: het inrichten van onze omgeving om beter voorbereid te zijn op deze veranderingen. Dit doen we door vergroening en het verhogen van de biodiversiteit.

Met minder tegels en meer groen in tuinen kan het water bijvoorbeeld beter in de bodem wegzakken. Groen geeft ook de nodige verkoeling en draagt bij aan de mentale gezondheid. Daarom gaan we de komende jaren samen met onze inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers én het onderwijs hard aan de slag met onze hoge ambities: Wageningen wordt maximaal vergroend.

Waar hebben we al vergroend afgelopen jaar?

Rooseveltweg (de drie tuinen tussen de flats)
Samen met bewoners maakte de gemeente een plan voor een nieuwe groene inrichting voor drie hofjes tussen de flats aan de Rooseveltweg. Het werk is nu in volle gang. Zo worden de hofjes een fijne groene plek waar bewoners elkaar ontmoeten.

Hooilandplein
Het Hooilandplein is het hart van de wijk Noordwest. Op initiatief van bewoners is het plein een stuk groener en klimaatbestendiger geworden.

Rustenburg, Delpad en Essenlaan
Op al deze plekken lagen meer tegels dan nodig. Die tegels hebben plaats gemaakt voor groen.

Riemsdijkstraat
De Riemsdijkstraat is een stuk groener geworden! Een enthousiaste groep bewoners vroeg de gemeente of we konden helpen om hun straat groener en mooier te maken. Het resultaat: de gemeente legde plantvakken aan, de bewoners gaan het onderhoud doen. Op 30 maart organiseerden de bewoners een gezamenlijke plantdag. Zo werd het een project dat niet alleen leidde tot een opgefleurde groene straat, maar ook tot een boel gezelligheid en meer contact tussen de buren!

Plein Junushoff
Op het plein bij de Junushoff zijn plantvakken aangelegd en vijf lindes geplant.

BSPW (Business & Science Park Wageningen)
Op initiatief van de ondernemers is het BSPW op de schop gegaan. Met meer bomen en planten, betere wandelpaden en sporttoestellen is het een groene plek geworden waar medewerkers en inwoners elkaar kunnen ontmoeten.

Stadhuis
Ook bij het gemeentehuis was er ruimte voor groen tegen de gevel. Tegen draden groeien klimplanten: blauwe regen, wilde kamperfoelie, bosrank en hop. Eens per jaar gaan we de bellen (bloemen) van de hop oogsten voor de stadsbrouwer.

Wat kan ik zelf doen?

Aanplanting

Wil je zelf aan de slag? Dan zijn er verschillende subsidies voor particulieren, bedrijven en instellingen.

Vergroen je tuin
Een groene tuin zorgt voor verkoeling en minder wateroverlast. En het is een fijne plek voor dieren, vogels en insecten: haal tegels uit je tuin, zet klimplanten tegen je schutting of plant een haag.

Regenwater afkoppelen
Afkoppelen betekent dat het regenwater van je dak niet meer direct in het riool verdwijnt maar opgevangen wordt in je eigen tuin. Het water dat je opvangt, kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het sproeien van je tuin.

Maak je gevel groener
Een geveltuin is een strook planten tegen de buitenmuur. Een smal tuintje dus.
Maar je kunt ook groen tegen je gevel laten groeien. Een groene gevel verkoelt op hete dagen de straat en binnen in huis, omdat de muren minder snel opwarmen.

Leg een groen dak aan
Een groen dak is bedekt met planten, zoals sedum, mos of gras. Het heeft veel voordelen. Het vangt bijvoorbeeld water op, biedt voedsel voor insecten en werkt verkoelend in de zomer.

Vraag direct subsidie aan op wageningenduurzaamgroen.nl. Wil je graag dat iemand vanuit de gemeente met je meedenkt? Stuur dan een mail naar vergroening@wageningen.nl.

Groen in je buurt

Buurtgroen
Heb je geen eigen tuin of wil je naast je eigen tuin graag nog een stukje groen onderhouden? Denk dan eens aan buurtgroen! Je gaat dan een stukje openbaar groen zelf onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan een plantenvak, boomtuin (boomspiegel adopteren) of een nestkast.

Plukgroen
Op steeds meer plekken in Wageningen staat plukgroen: bomen en struiken waar je van mag plukken. Denk bijvoorbeeld aan appels, peren, kastanjes en hazelnoten. Dieren zoals vogels en eekhoorns eten ook graag een nootje of appeltje. Pluk daarom niet meer dan je zelf nodig hebt.

Wat gaan we de komende jaren doen?

Wethouder Erik Jan Bijleveld: ‘De komende jaren blijven we hard aan het werk om Wageningen nog groener en klimaatbestendiger te maken. Samen met inwoners gaan we op zoek naar plekken die nog mooier worden met een boom, of waar we tegels kunnen vervangen door groen. Via de Klimaatkeet geven we gratis advies aan inwoners over het opvangen van regenwater in hun eigen tuin. Daarnaast is de subsidieregeling voor groene tuinen, daken en gevels uitgebreid, en ook voor het afkoppelen van regenwater geeft de gemeente subsidie. En tenslotte zijn een Bomenbeleidsplan en een Biodiversiteitsplan in de maak. We gaan een groene toekomst tegemoet in Wageningen. Daar ben ik trots op.’

Wageningen Wipt mee
Van 21 maart t/m 31 oktober 2024 is het NK Tegelwippen weer begonnen! Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in eigen voor-, achter-, of geveltuin. Gemeenten gaan de strijd met elkaar aan. Als we tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig. Dat is beter voor insecten en dieren. En tuinen worden veel koeler voor mensen op warme dagen en mooier. Meer weten? Kijk op nk-tegelwippen.nl.