Terug naar alle voorbeelden
Wageningse inwoner met groen dak én zonnepanelen

Zonnepanelen én groendak? Geen probleem!

Het is niet nodig om te kiezen tussen een groendak óf zonnepanelen op je dak. Het kan namelijk heel goed tegelijk! Bij Marijke Enserink in de Willem Elschotstraat in Wageningen-Noordwest zijn ze allebei nét geïnstalleerd. Dat is dubbel voordeel: met een mooi groendak blijft het huis koel in de zomer, en de panelen leveren elektriciteit. En dan doen zonnepanelen boven een groendak het ook nog eens beter dan op een zwart dak.

Marijke is waarschijnlijk de eerste in Wageningen die zonnepanelen én een groendak op haar huis heeft liggen. Ze was heel verbaasd toen ze dat hoorde: “Met al die groene Wageningers zou je toch denken dat meer mensen die willen!” Ze ziet namelijk heel veel voordelen aan de combinatie.

64 vierkante meter groendak en 14 panelen

“Toen we hier in januari kwamen wonen, hebben we het huis (uit 1999) helemaal opgeknapt. Vervolgens wilde ik graag een groendak en mijn man wilde zonnepanelen, dus toen zijn we gaan kijken hoe je dat kunt combineren.” Het groendak is mooi en helpt om het huis koel te houden, en met de zonnepanelen wekken ze elektriciteit op, onder andere voor hun elektrische auto. “Op de garage en ons platte dak hebben we ruimte voor 64 vierkante meter groendak en 14 zonnepanelen.”

Losse plantjes in plaats van sedummatten

Marijke werkt als innovatiemanager bij een installatiebedrijf, dus ze houdt wel van vernieuwende technieken. Het startende bedrijf Solar Sedum zag er veelbelovend uit. “Ze hadden al vier daken in Amersfoort, bij ons in de straat. Ik vind het leuk dat je bij hun kunt kiezen voor meer plantensoorten dan alleen maar sedum. Ze werken niet met sedummatten, maar met losse plantjes. Daardoor duurt het wel wat langer voor het dak echt groen is, maar je krijgt wel veel meer verschillende planten. Ook maakt Solar Sedum hele goede frames waarop de panelen wat hoger liggen en iets verder uit elkaar, zodat de planten eronder toch nog wat licht en water krijgen.”

Vorige week is eerst het groendak aangelegd met de frames voor de panelen. Marijke: “Eerst leggen ze een viltachtige mat neer. Vervolgens komt er op de bodem een laag met een soort eierdoosstructuur die water vasthoudt. Daarop maken ze de frames vast voor de zonnepanelen. Dan een flinke laag substraat, onder andere gemaakt van gemalen oude dakpannen. En daar hebben ze de plantjes in gezet. 17 verschillende soorten!”

Echt meedenken wat het beste is

Een paar dagen later werden de zonnepanelen geïnstalleerd: 8 stuks op de garage, en 6 op het huis. “Dat heeft de firma Nederland Zont gedaan, uit Veenendaal. Ik heb diverse bedrijven gebeld die zonnepanelen aanbieden, maar bij hen had ik het beste gevoel. Ik had niet het idee dat ze alleen maar geld aan me wilden verdienen, maar dat ze echt meedachten over wat voor ons het beste was.”

Panelen werken beter

Er is wel wat minder ruimte voor panelen boven een groendak, als je nog wat licht wilt overlaten voor de planten. Maar het voordeel is wel dat de panelen het beter doen. Marijke: “Panelen op een zwart dak kunnen ’s zomers heel heet worden, en werken dan minder goed. Hier staan ze wat hoger en bovendien koelen de planten het dak flink af. Voel maar eens het verschil tussen asfalt en gras, op een hete dag in de volle zon.”

Een echte daktuin

Ze moet wel toegeven dat een dak met plantjes duurder is dan sedummatten. “Maar zo hebben we wel echt een daktuin, met hogere planten, veel bloemen en insecten. Onder de panelen staan schaduwplanten zoals varens, en eromheen sedum, maar ook bijvoorbeeld irissen. Dus daar kunnen we nog jaren van genieten vanaf ons dakterras. En gelukkig is ons betonnen dak er stevig genoeg voor, want er is wel een wat dikkere laag substraat nodig dan bij sedummatten.” Ook vindt Marijke het heerlijk dat het binnen koeler blijft in de zomer.

De wereld een beetje leuk houden

De subsidie van de gemeente Wageningen voor groendaken was mooi meegenomen. “Ook krijgen we via de Belastingdienst de btw van de zonnepanelen terug.” Al met al een mooie stap richting een duurzaam huis. “Als de cv-ketel aan vervanging toe is, komt er waarschijnlijk een warmtepomp, en misschien een thuisaccu. Nu al besparen we energie en met ons groendak bieden we ruimte voor bijen en vlinders. We hebben een dochtertje van 2, dus voor haar willen we de wereld toch een beetje leuk houden!”