Terug naar alle voorbeelden

Ook in een huurhuis genieten van je groene tuin

Maria van de Wardt trok 5 jaar geleden in haar huurhuisje aan de Crocusstraat in Wageningen. Toen wist ze meteen: hier ga ik mijn eigen paradijsje maken. Nu geniet ze elke dag van al het leven in haar groene tuin, zelfs nu de bladeren zijn gevallen. “In de zomer zoemt het hier van de bijen, en ook nu, in de herfst, geniet ik nog van al die vogels die langskomen.”
“Deze tuin was grotendeels betegeld, met een beetje gras. Dus ik wist meteen dat dat anders moest. Ik ben chronisch ziek, en veel thuis, dus ik wil graag genieten van mijn tuin. En ik heb veel geduld, dus ik heb het stapje voor stapje gedaan. Ik kon tot half november verse bloemen plukken voor in huis!”

Vuistdikke zonnebloemen

In de zomer staat haar tuin vol met zonnebloemen. “Die heb ik een paar jaar geleden gezaaid, en nu komen ze elke keer weer terug. Sommige worden wel 2 meter hoog! Ik kon op een gegeven moment de droogmolen haast niet uitklappen door een zonnebloem met een vuistdikke stengel. Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem weg te halen.” Die zonnebloemen zijn niet alleen zelf mooi om te zien, maar zijn ook nuttig als ze zijn uitgebloeid. “Dan laat ik ze staan, en dan komen er hele zwermen vogeltjes op de zaadjes af.”

Schutting met voerplaats en bijenhotel

Tussen haar tuin en die van de buren staat een heel bijzondere schutting. “Het zijn schuttingpanelen van ‘De Buurjongens’, met in het ene paneel een vogelvoerplaatsje, en in het andere een bijenhotel. Dat was niet goedkoop, ik heb daar echt voor moeten sparen, maar hier heb ik wel elke dag weer plezier van!”

Zoemende tuin

Maria hoort wel eens mensen zeggen dat er zo weinig bijen zijn. “Dat herken ik helemaal niet! Mijn bijenhotel zit altijd vol met metselbijen, en in de zomer zoemt de tuin ervan. Maar ja, als je een kale tuin hebt, dan zie je inderdaad nooit insecten. Ik weet niet of iedereen wel beseft hoe belangrijk bijen zijn.”
Neem de tijd voor je groene tuin

Kortom: ook bij je huurhuis kun je prima een mooie groene tuin realiseren. “Neem de tijd”, zegt Maria. “Het hoeft niet allemaal in een keer. Maar dan geniet je veel meer van je tuin. Het is ‘s zomers veel koeler, met schaduw. En er is vooral altijd wat te plukken en te zien.”