Terug naar alle voorbeelden
Mirjam Boering, initatiefnemer van Groen Kortenoord

Groen Kortenoord

Mirjam Boering kwam drie jaar geleden in Nieuw Kortenoord wonen, nadat haar buurvrouw uit de Rozenstraat haar wees op de mogelijkheid ook in de nieuwbouwwijk een huurwoning te kunnen krijgen. Zo gezegd zo gedaan, en eenmaal in de spiksplinternieuwe wijk realiseerde Mirjam zich, dat iedereen zich nog aan het settelen was en er dus ruimte was om samen aan een nieuwe wijkcultuur te werken. Een groene, wat haar betreft.

Ze besloot haar ideaal – een groene wijk met veel verbinding tussen de bewoners – een kans te geven en nodigde door middel van flyers bij alle 600 nieuwe woningen, mensen uit voor een ontmoeting in het Wageningse voedselbos. Zo’n dertig mensen kwam erop af. “Dat was meer dan ik had verwacht en het waren meteen de goede mensen. We gingen uiteen in groepjes en bespraken wat we samen als wenselijk zagen voor de wijk.” Hiermee was Groen Kortenoord ontstaan.

Meteen al concrete plannen

“Uit de eerste bijeenkomst kwamen meteen al ideeën voor concrete projecten, zoals een plek voor fruitbomen met bloemen eronder, een groene inrichting van het speeltuintje en eetbaar groen door de wijk heen.” De projecten kwamen er en in januari 2019 organiseerden de initiatiefnemers – inmiddels 9 mensen- een rondleiding langs de projectjes. Daar kwamen 50 mensen op af. Samen gingen ze aan de slag met kaarten en ideeën, die ze op een volgende wijkbijeenkomst presenteerden.

Daar bleek dat niet iedereen de groene ideeën kon waarderen. “Blijkbaar werkte de term voedselpark weerstand op, omdat mensen dat associeerden met rommel. Maar toen we het hadden over fruitbomen en bramen, was er wel overeenstemming. Blijkbaar is woordkeus belangrijk.”

Ontmoetingsplek

Mirjam is administratief medewerker (organiseert voor haar werk activiteiten) in een buurthuis in Ede. Ze ziet graag in Kortenoord ook zo’n wijkfunctie, een buurtkamer, ontstaan bij de nieuwe vrije School. “De gemeente heeft het proces nu opgepakt, samen gaan we ervoor dat daar ook een fijne ontmoetingsplek komt, voor iedereen. Bijvoorbeeld met een keuken, waar we voedsel dat in de wijk is gegroeid kunnen verwerken. Samen jam maken, samen soep koken en eten bijvoorbeeld.”

Mirjam is met de andere Groen Kortenoorders blij dat ze door de gemeente serieus worden genomen. “We worden bijvoorbeeld gehoord als het gaat om het herstel van de aangetaste meidoornhaag in de wijk.”

Voor de toekomst hopen Mirjam en de andere initatoren op inbreng in hoe wijk wordt beheerd. “We gaan in het kader van een Right to challenge kijken of we zelf het groenbeheer kunnen vormgeven én uitvoeren. Maar dat zal nog wel even duren. Ondertussen laat ik me graag inspireren door mensen uit andere landen die meer verbonden zijn met de natuur. We zijn in Nederland al best bewust met energie bezig. Mijn nieuwe woning is bijvoorbeeld energieneutraal. Nu is het de uitdaging de biodiversiteit in stand te houden en ermee te leven.”