Op de twee huizenblokken Sportstraat 44 – 66 wonen een heleboel groene mensen. Niet zo gek dus dat zij ook groene daken willen. In september is dat gelukt: van de rij garages achter hun huizen ligt meer dan de helft nu vol met een prachtig groen dak!
Het begon met Robin van Velzen en Casper Quist, niet alleen buren, maar ook collega’s en ecologen aan de WUR. Casper geeft als docent het vak ‘biodiversiteit van Nederland’ aan biologiestudenten en begeleidt ook een promovendus die onderzoek doet aan groene daken. “Logisch dus eigenlijk dat ik zelf ook een groen dak wil. Robin en ik hadden het er al wel eens over gehad, en toen kwam er ineens een subsidie voorbij. Dus dat was het moment!” De beste plek was ook snel gevonden: de platte daken van de twee blokken garages achter hun huizen.
Bij alle buren langs
Eén groen dak is best aardig, twee is leuk, maar een hele rij is natuurlijk nog leuker! Buurman Jos Bast was al snel binnenboord, want die is hovenier. Maar toen kwam de uitdaging om de rest van de buren mee te krijgen. “We zijn toen bij alle buren langs de deur geweest”, vertelt Casper. “We kenden eigenlijk nog niet iedereen, dus het was meteen een leuke manier om de buurt beter te leren kennen.” Niet iedereen wilde, sommigen hadden wel interesse, maar hikten toch aan tegen de investering. Maar uiteindelijk wisten ze toch meer dan de helft van de buren enthousiast te krijgen. Casper: “Op 11 van de 18 garages ligt nu een groen dak!” Van de kosten, ongeveer € 1000 per garagedak, hoefden ze na de subsidie nog maar € 450 zelf te betalen.
De buurtbewoners wisten de kosten te beperken door zelf het plantwerk te doen. “We hebben er een gezellig burendagje van gemaakt”, vertelt Casper. “We zijn er een zaterdagmiddag met zijn allen mee bezig geweest. Er stonden een heleboel laddertjes tegen de garages aan, en iedereen heeft wat plantjes in de grond gestoken. De buurvrouw van 81 bleef beneden, maar zorgde voor koffie met taart. Ook heel belangrijk!”
Voordat de plantjes geplant konden worden, had een professioneel bedrijf al het voorwerk gedaan. Langs de randen kwamen aluminium strips met gaatjes om water door te laten. Over het bitumen dak van de garages kwam een laag folie, wortelwerend doek, een laag kuiltjesplastic om water vast te houden, daarop vezeldoek en dan 8 – 15 cm substraat van lavasteen en grond. “Daar hebben we dus gezamenlijk vervolgens de sedumplantjes in gestoken.”
Inheems kruidenmengsel
De laag substraat is dikker dan bij een gewoon sedumdak, omdat ze er ook nog een kruidenmengsel in gaan zaaien. Casper: “Daarin zitten allerlei wilde planten die hier in de omgeving voorkomen. Dat is beter voor bijen en vlinders dan alleen sedum. Het wordt een prachtig gezicht straks, vanuit onze ramen boven. Eigenlijk creëren we zo ons eigen natuurgebiedje op onze garages!”
Nu het dak er ligt, denken de mannen alweer verder. “Onze huizen hebben allemaal een uitbouwtje aan de voorkant met een plat dakje. Dat is vaak koud in de winter en heet in de zomer. Daar willen we misschien ook wel een groen dakje op leggen. Want zeker in huis heeft een groen dak heel veel voordelen. Het isoleert, en zorgt dus dat het warmer blijft in de winter, en koeler in de zomer. Het houdt water langer vast zodat het niet zo snel het riool in loopt. En je dak gaat ook nog eens langer mee!”
Buurtgevoel
Robin, Casper en Jos vonden het wel een avontuur, als initiatiefnemers. “Het heeft wel veel moeite gekost, al die mensen overtuigen, en al het uitzoek- en regelwerk. Maar het was zeker de moeite waard, en erg leuk om samen te doen. Je bent toch afhankelijk van elkaar, maar het is eigenlijk wel goed om soms een beetje afhankelijk te zijn.” Aan het buurtgevoel heeft het in elk geval zeker bijgedragen. “Onze volgende activiteit is een buurtbarbecue. Ook met de mensen die niet meededen aan het groene dak!”