Terug naar alle voorbeelden
Wageningse inwoners voor groen dak

Groen dak in groen Wageningen

Afgelopen zomer verhuisden Henk Bakker en Annemieke Juffermans vanuit de drukke Randstad naar Wageningen. Kleiner, rustiger en groener wonen, dat wilden ze. En een groen dak op de schuur paste daar natuurlijk naadloos in!

“We houden van het rivierenlandschap”, vertellen Henk en Annemieke, “maar we wilden liefst toch een beetje centraal in Nederland wonen.” Dus toen ze een woning buiten de Randstad zochten, was Wageningen een logische keus. Op de Wilhelminaweg vonden ze een woning die verkocht werd als ‘appartement’. “Maar eigenlijk is het de benedenverdieping van een vrijstaand huis. Dus met een flinke tuin erbij”, laat Henk zien.

Het schuurtje dat in die tuin stond, viel van ellende bijna in elkaar. Ze  kozen ervoor om een mooie schuur neer te laten zetten. Met een eikenhouten frame, bekleed met inlands hout. Annemieke: “Ik vond dat daar dan ook wel een groen dak op moest komen. Zo’n mooi sedumdak. Speciaal daarvoor heeft het geen plat dak, maar een lessenaardak met de helling naar de tuin toe, zodat we zelf ook kunnen genieten van het groen.”

Stevig dak

Om dat sedum erop te leggen, moest het dak wel aan wat extra eisen voldoen: stevig genoeg, een iets dikkere kwaliteit dakbedekking en een iets hogere rand. Henk: “Gelukkig had de aannemer ervaring met sedumdaken. Hij heeft het ook voor ons uitgevoerd. De sedum kwam in bakjes met lavakorrels, en onderin gaatjes waaruit het water weg kan lopen.”

De aannemer bestelde wat extra sedum, zodat ook de nieuwe uitbouw van de slaapkamer een groen dak kon krijgen. “Maar dat kunnen we zelf niet zien. De bovenbuurvrouw vindt het trouwens prachtig, haar uitzicht is er zeker op vooruitgegaan.”

Het groene dak zorgt dat het regenwater veel minder snel het riool in loopt, en intussen juist verdampt. “We wilden een regenton neerzetten, maar dat heeft bij het schuurtje weinig zin, er komt nauwelijks water af. Dus die ton zetten we bij ons grote dak. Dat ligt vol zonnepanelen, dus daar komt water genoeg af om de regenton te vullen.”