Terug naar alle voorbeelden
Wageningse inwoner ruimt zwerfafval op

Gezellig zwerfafval rapen met Wageningen Schoon

“Onze acties rond zwerfafval gaan eigenlijk uit van het idee: je kunt je er wel aan ergeren, maar je kunt dezelfde energie ook stoppen in het opruimen”, vertelt Hugo Hoofwijk van Wageningen Schoon. Deze vrijwilligersgroep is ooit ontstaan vanuit Mooi Wageningen, maar inmiddels een zelfstandig clubje. Vooral bekend van de maandelijkse opschoonwandelingen, maar ze doen veel meer!

Elke eerste zondag van de maand verzamelt zich een enthousiaste groep mensen voor een opschoonwandeling. Hugo staat daar dan klaar met zijn fietskarretje vol afvalgrijpers, hesjes en handschoenen. “Inmiddels komen er altijd wel zo’n 30 mensen meedoen. Na een kopje koffie of thee gaat iedereen in groepjes aan de slag, steeds op een andere plek.” Het is een gemêleerd gezelschap, op die zondagochtenden. “Jong, oud, gezinnen, asielzoekers, maar ook mensen die nieuw zijn in Wageningen en het als een leuke manier zien om een nieuw netwerk op te bouwen. Het is namelijk ook gewoon altijd heel gezellig!”

Opgestoken duimen

Hugo merkt dat het zwerfafval rapen inmiddels ingeburgerd raakt. “Tien jaar geleden riepen voorbijgangers soms nog of we een taakstraf hadden. Maar nu krijgen we veel opgestoken duimen, en roepen mensen soms dat ze de volgende keer ook mee komen doen.” Er is overigens ook een flinke groep afvalrapers die standaard een afvalgrijper thuis hebben staan. “Die rapen bijna dagelijks zwerfafval tijdens het hardlopen of als ze hun hond uitlaten. Dus als je dat ook wilt, kun je gerust bij ons aankloppen!”

Kano’s in de gracht

Populair is ook de jaarlijkse opschoonvaart, om zwerfafval uit de stadsgracht te vissen. Een hele belevenis met kano’s, en hulp van de brandweer om die kano’s van het ene water naar het andere over te zetten. “Dat trekt veel gezinnen.” Ook jaarlijks is de activiteit met de atletiekvereniging om te ploggen, een Zweeds woord voor de combinatie van hardlopen en zwerfafval rapen. “Dan maken we er met teams een wedstrijdje van wie het meeste afval raapt.”

Opschoonlunch

Maar naast deze vaste momenten organiseert Wageningen Schoon regelmatig acties op verzoek. “Een opschoonlunchwandeling voor een bedrijf bijvoorbeeld, rond hun gebouw. Of een gastles op een basisschool, met daarna een opschoontocht rond de school. Die kinderen zijn bloedfanatiek! Ze krijgen dan een bingokaart waarop ze kunnen aankruisen welke types afval ze al gevonden hebben.”

Ook is er een samenwerking met het Pantarijn. “In het najaar kunnen leerlingen van het praktijkonderwijs hun maatschappelijke stage bij ons doen. Dan gaan we met een groepje zes woensdagen achter elkaar een paar uur zwerfafval rapen. Bijvoorbeeld op het stuweiland bij Driel, waar je normaal niet mag komen. Dat vinden ze heel leuk. Maar ook in de gracht en rond de school.”

Wil je ook zelf wat doen aan dat irritante zwerfafval? Kijk dan op op de website van Wageningen Schoon waar de volgende Opschoonwandeling plaatsvindt.