Terug naar alle voorbeelden
Driek Enserink van Mooi Binnenveld

In Mooi Binnenveld wilde ik mijn energie wel steken

Hopelijk wist u het al, maar in het Binnenveld is momenteel een prachtig nieuw natuurgebied in ontwikkeling: de Binnenveldse Hooilanden. Niet alleen de natuur wordt bijzonder, maar ook de manier waarop die er gekomen is, is ongebruikelijk. Het gebied is namelijk straks  gezamenlijk eigendom van boeren, burgers en natuurbeheerders. De boeren, verenigd in de agrarische Coöperatie Binnenveldse Hooilanden, willen 50 hectare kopen in 2020. En de burgers, via de Stichting Mooi Binnenveld, zijn inmiddels al eigenaar van 50 hectare. De rest van het gebied van 350 hectare is of wordt eigendom van Staatsbosbeheer.

Maar wie zijn dan die burgers die samen even €425.000 ophoesten om 50 hectare grond te kopen? Een van de drijvende krachten achter deze succesvolle crowdfunding was Driek Enserink. In 2017 hoorde hij bij een lezing over Mooi Binnenveld en de plannen voor de grondaankoop. Daar wilde hij zijn energie wel in steken!

Certificaten verkopen

“Ik ben geen bestuurstijger maar meer actiegericht, dus werd ik lid van de crowdfundingwerkgroep”, vertelt Driek. De Stichting Mooi Binnenveld was indertijd net begonnen met het aanbieden van sponsorpakketten aan bedrijven. Maar dat schoot niet op, er waren moeilijk bedrijven te vinden bij wie dit echt paste. “We zijn ons toen meer op de verkoop van certificaten van €1000 aan burgers gaan richten. Vooral leden van de Vogelwerkgroep Wageningen en de natuurvereniging KNNV waren ervoor te porren, al snel hadden we zo’n 80 certificaten verkocht.”

Maar toch, het gat tussen €80.000 en de benodigde €425.000 was nog groot. “Daarom ben ik, gebaseerd op mijn ervaring in Tanzania, de wijk in gegaan!” In de wijk Noordwest ging hij langs bij buurtbarbecues, of nodigden bewoners groepjes buren uit bij hen thuis, waar Driek dan een presentatie kwam geven. Dat werden altijd gezellige bijeenkomsten waar buren elkaar ontmoetten, en het bleek heel succesvol. “Individueel of in groepjes kochten mensen dan (deel-)certificaten. Samen met een paar andere enthousiastelingen organiseerden we ook presentaties in andere Wageningse buurten, zoals Boomgaarden, Kortenoord, Belmonte, Hotze de Roosstraat en Johan Kievitstraat. Of we belden aan in ‘huis-aan-huis’-acties op de Generaal Foulkesweg en in Wageningen-Hoog. En zo liep de teller gestaag omhoog.”

Met bijdragen van diverse fondsen, de gemeente Wageningen, maar vooral dus heel veel burgers uit Wageningen, Bennekom, Ede, Veenendaal en Rhenen, kreeg Mooi Binnenveld het voor elkaar: na de zomer van 2019 was de €425.000 bij elkaar!

Overdrachtsfeestje

“De grond was oorspronkelijk van de provincie, die samen met het waterschap de inrichting heeft verzorgd. Dat is nu klaar. En afgelopen december zijn onze 50 hectares officieel aan ons overgedragen. Natuurlijk geven we komend voorjaar nog een feestje om die overdracht te vieren met al die mensen die het mogelijk hebben gemaakt.”

De inrichting van het gebied was een flinke klus, waarvoor heel veel grond afgegraven moest worden. Maar de aannemer en zijn graafmachinisten waren niet altijd gewend om rekening te houden met de weidevogels die er zaten. Ook daar kwam Driek regelmatig in actie. “Samen met twee liefhebbers van de Weidevogelbescherming-Oost hebben we toen een team gevormd dat de aannemer adviseerde wanneer ze het beste konden graven, en waar. Soms wilden ze gaan graven en dachten ze dat er in een perceel geen weidevogels zaten, maar dan konden wij met neststokken of een drone met warmtecamera aantonen dat er wel degelijk een heleboel nesten zaten. En dan “suggereerden” wij een ander perceel waar ze wel aan de slag konden.”

Prachtig mozaïek

Driek is trots op wat ze bereikt hebben. “Het wordt een prachtig mozaïek van trilveen, blauwgraslanden en bloemrijke hooilanden.” Ideaal voor weidevogels en heel veel andere vogels, maar natuurlijk ook allerlei insecten, orchideeën en andere bijzondere biodiversiteit. Dus fiets er gewoon eens langs!

Meer informatie

Meer informatie over dit initiatief vind je op de website van de Stichting en Vereniging Mooi Binnenveld.