Tips voor een koele tuin of balkon

Vanwege klimaatverandering is afgelopen jaren het aantal tropische dagen in Nederland sterk toegenomen. Voor de een is dat een zegen en voor de ander een vloek. Eindelijk weer ‘s avonds buiten eten en in het weekend genieten van de zon. Maar ook plaknachten, lekker zweten en drukte aan het strand. En vergeet de lokale onweersbuien niet. Wordt het dit jaar weer zo’n warme zomer? Ben je op zoek naar verkoeling, maak dan van jouw tuin of balkon een fijne groene plek.

In bebouwd gebied heb je te maken met veel wegen en gebouwen, minder groen en water en minder wind. Hierdoor blijft de warmte langer hangen tussen de huizen en is de temperatuur hoger dan op het platteland. Dit komt grotendeels doordat stenen de eigenschap hebben warmte te absorberen. De gevoelstemperatuur ligt daardoor vaak nog hoger dan de werkelijke temperatuur. Airconditioning en verkeer, activiteiten waarbij warmte vrijkomt, maken het vaak nog een graadje erger. Extreme hitte kan gezondheidsproblemen opleveren voor kwetsbare groepen zoals mensen met longaandoeningen, ouderen en kinderen. Tijdens hittegolven nemen zowel ziekenhuisopnames als sterfte aanmerkelijk toe.

Verkoelende maatregelen

Gemeenten in Nederland nemen op steeds meer plekken verkoelende maatregelen. Bijvoorbeeld met meer groen en bomen om schaduwroutes te creëren of bewegend water in de stad. Bij nieuwbouwplannen wordt ook goed gekeken hoe woningen aangepast kunnen worden op de steeds warmere zomers. Ook in eigen tuin of balkon kun je met de juiste maatregelen zelf zorgen voor verkoeling. Tuinen met veel groen en afwisselend schaduw zijn maar liefst 5°C koeler dan een versteende tuin. In gevoelstemperatuur scheelt dit zelfs nog meer.

Hoe zorg je voor verkoeling in de tuin? Zes tips.

  1. Haal overbodige stenen uit de tuin en plant bodembedekkers en heesters in de tuin. Borders met vaste planten en een gazon nemen de warmte veel minder op en laten deze ook makkelijker los. En wanneer een flinke onweersbui losbarst, dan kan het regenwater ook nog eens beter de bodem in. Dat scheelt weer wateroverlast.
  2. Voor iedere tuin is wel een geschikte, kleinere boom te vinden. In de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw van een boom, ook voor veel soorten vogels. Ook op je balkon kun je met planten veel koelte creëren.
  3. Neem een groene gevel en/of een groen dak. Het houdt de warmte buiten, koelt de lucht en neemt overtallig regenwater op.
  4. Maak van je schutting een groene erfafscheiding. Weer een stukje verkoeling en het zorgt voor veel leven in de tuin: met schuilplaatsen en voedsel voor allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.
  5. Leg een watertuin aan. Het zorgt dat het regenwater ergens heen kan en bewegend water verkoelt. In ondiep water kunnen vogels drinken en baden. Daar knappen ze weer van op.
  6. Gebruik bij voorkeur geen airco want deze zorgt voor nog meer hitte in de straat.
  7. Wil je ook tips tegen droogte? Lees de blog op Stichtingdelynx.nl

Op deze manier kun je in eigen tuin of op je balkon genieten van een koele plek in de zomer en je vergroot gelijk de leefomgeving van veel soorten vogels, insecten en ander dieren.