Wageningers aan de slag met groen tijdens de Plant4Daagse

Net als vorige jaren organiseert de gemeente Wageningen, samen met groene partners, van 10-13 april de Plant4Daagse. Tijdens deze vier dagen staan planten en bloemen in het zonnetje. En geven we aandacht aan vergroening van tuinen en balkons voor én door inwoners. Wil je ook je tuin of balkon vergroenen? Doe mee!

Waarom willen we meer groen in de stad?

Wethouder Erik-Jan Bijleveld: “Klimaatverandering zorgt voor meer regen en drogere zomers. Groen zorgt voor een koelere tuin in hete zomers en houdt regenwater vast. Het trekt vogels en andere dieren naar de tuin. En ook heel belangrijk: Groen maakt gezond en gelukkig! Als gemeente willen we ook het ‘groene’ voorbeeld geven en maken we de gevel van het stadhuis groener met klimplanten. Hoe leuk is het dat de bloemen van de klimplant ‘Hop’ straks gebruikt worden in het bier van de Stadsbrouwerij Wageningen?

Programma

Woensdag 10 april

10.00 – 13.00 | Op de markt
Plantjesmarkt en Klimaatkeet
Leerlingen van Pantarijn PrO (praktijkonderwijs) delen vanaf 10:00 plantjes uit op de markt. Haal dus gratis een plantje op! Ook de Klimaatkeet staat op de markt. Hier kun je advies krijgen over het afkoppelen van de regenpijp van het riool. Op die manier stroomt het regenwater niet in het riool maar wordt het in de tuin opgevangen. Kom dus langs en krijg gratis advies bij de Klimaatkeet!

16:00 – 20:00 | Bij de Pomhorst
Balkon Brigade
De Balkon Brigade gaat de balkons van de Pomonaflats en Asterstraat vergroenen. Een hovenier geeft in buurthuis De Pomhorst van 16:00 tot 20:00 uur gratis advies over balkon tuinieren. Inwoners van de Pomonaflats en Asterstraat maken met plantjes hun eigen balkonparadijs. En is er een leuke activiteit voor kinderen. De bewoners van de genoemde flats kunnen meedoen en inschrijven hoeft niet.

Donderdag 11 april

Bij verschillende kinderopvang locaties (ook op vrijdag 12 april)
Vergroening op de kinderopvang
Verschillende kinderopvang locaties in Wageningen gaan samen met Het Groene Wiel hun terrein vergroenen.

16:00 – 17:00 | Op de Markt
Opening gevelgroen stadhuis en vergroening Riemsdijkstraat
Wageningen wordt steeds groener! De gevel van het Stadhuis en de Riemdijkstraat zijn bijvoorbeeld een heel stuk groener geworden. Kom kijken naar de opening waar de stadsdichter gaat voordragen.

20:00 – 21:00 | Bij Thuis, Stationsstraat 32
Gevelgroen workshop
Leer hoe je zelf makkelijk en goed je gevel kan vergroenen. Hovenier Irma geeft een gratis workshop over het maken van een tuintje naast de muur van je huis (gevelgroen). Tegel eruit, groen erin. Wil je meedoen? Meld je hieronder gratis aan.

Naam
  • Tip: maak vooraf een foto van de gevel die je graag graag willen vergroenen en neem de maten op.

Vrijdag 12 april

11:00 – 14:00 | Bij SSR-W, Generaal Foulkesweg 30
Plantjes- en stekjesruil
Studentenvereniging SSR-W organiseert een plantjes- en stekjesmarkt. Heb je zelf wat over? Neem je stekje mee en ruil met anderen! Dit geldt voor zowel binnen als buiten planten en je bent ook welkom als je geen plantje hebt! Zo hoeft vergroening niets te kosten.

Zaterdag 13 april

13:30 –  15:30 | Bij de stadsboerderij, Spijk 13
Bolletjes bij de boerderij
Knutsel je eigen zomerbolletjes en neem ze mee naar huis! Kinderen zetten de bloemetjes buiten bij de stadsboerderij. Ze planten zomerbolletjes en mogen deze ook mee naar huis nemen.

Vergroening van de Eikendwarsstraat
Samen met de inwoners en de Woningstichting toveren we deze tuintjes om tot een gezellige groene plek.

11:30 – 12:30 | Bij de bblthk, Stationsstraat 2
Voorleesuurtje
Kom luisteren naar de verhalen van de Grootouders voor het klimaat! De Grootouders voor het Klimaat verzorgen een groen voorleesuurtje voor kinderen bij de bblthk. Deze keer staat het leesplezier in het teken van groen en planten. Laat je oren dus verwennen met groene verhalen en kom langs!