Gebouwen met veel groen ertussen

Onderzoek vergroening binnenstad

Zes enthousiaste Wageningse masterstudenten zijn druk bezig met een onderzoek over de vergroening van onze binnenstad. Zij doen dit als zgn. ACT-opdracht op verzoek van de ondernemers van de binnenstad, de SOW. Als landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning studenten zullen zij zich voornamelijk richten op de Hoogstraat, het Marktplein en het Salverdaplein.

Aantrekkelijke en aangename omgeving centraal

Nu en in de toekomst zal Wageningen te maken krijgen met problemen op het gebied van wateroverlast en hittestress. Daarnaast heeft Wageningen veel te bieden qua biodiversiteit en natuur, echter is dit niet terug te zien in het historische stadscentrum. Door ruimte te maken voor bomen, bloemen en planten zal hierop ingespeeld worden, waarbij het creëren van een aantrekkelijke en aangename omgeving daarbij centraal staat.

Vergroening in Wageningen zorgt voor meer schaduw in de stad, en daarbij kan vergroening de lucht afkoelen en zuiveren, waardoor het verblijf in de stad aangenamer wordt. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat groen een positief effect heeft op onze mentale gesteldheid.

Adviezen voor inwoners, ondernemers en gemeente

De resultaten van het onderzoek zullen voornamelijk bestaan uit adviezen voor inwoners, ondernemers en de gemeente, met als doel om gezamenlijk onze binnenstad te vergroenen. Zelfs een kleine toevoeging van groen kan al een groot effect hebben!

Meer weten over de adviezen en de resultaten van het onderzoek? Via info@wageningencentrum.nl (Robert Frijlink)