Minituintje in een boomspiegel
Ook in Wageningen zie je ze steeds vaker: minituintjes rond de bomen in de straat, onderhouden door inwoners. Op 9 oktober is het Nationaal Boomspiegelfeest. Een mooi moment om ook een tuintje rond een boom te gaan aanleggen. Hoe doe je dat? Ga naar het stappenplan (zie onder) en ontdek hoe je van jouw boomspiegel een feestje voor de beestjes maakt!
Hoe meer mensen een boomspiegeltuin in hun buurt aanleggen, hoe meer kleine groene oases er ontstaan. Die zorgen samen voor mooie, vrolijke straten. Tegelijk zijn meer bloemen en planten goed voor bijen, vlinders en andere kleine dieren. Leg je een boomspiegeltuin aan met veel bij- en vlindervriendelijke planten, dan geef je een feestje voor deze beestjes! Al deze boomspiegeltuinen zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor deze belangrijke beestjes.
Een boomspiegel adopteren
Je kunt als inwoner een boomspiegel adopteren. Jij neemt dan zelf (of bijvoorbeeld met je buren) het beheer van deze plek over van de gemeente. Je zorgt zelf voor het beplanten en ook voor het onderhouden. De gemeente zorgt dat de boomspiegel niet wordt gemaaid. Wil je een boomspiegel adopteren? Neem dan contact op met de gemeente: mail naar buurtgroen@wageningen.nl.
Stappenplan: hoe leg je een boomspiegeltuin aan?
Met deze tips is succes gegarandeerd!
Adopteer een boomtuin
- Heb je een boomspiegel op het oog? Leuk! Neem contact op met Maarten de Kam van de gemeente om de mogelijkheden te bespreken om deze boomspiegel te adopteren: mail naar buurtgroen@wageningen.nl.
Kies je planten
- Check de omstandigheden bij de boom. Veel of weinig zon? Droge of natte grond? Kies planten die hier bij passen. Bekijk ook de tips voor Boomspiegel Besties [link naar https://guerrillagardeners.nl/boomspiegel-besties/].
- Kies als het kan planten die zijn gekweekt zonder gif.
- Zorg dat de bodem bedekt is zodat je tuin geen hondentoilet kan zijn. Dat doe je makkelijk met bodembedekkers als maagdenpalm, kruipend zenegroen of een ooievaarsbek.
- Je kunt ook bloembollen in de boomspiegel planten. Kies bloembollen die zichzelf vermeerderen, dan heb je het volgende jaar zelfs meer bloemen.
- Vermijd te dure planten. Kopen hoeft vaak niet eens: kijk eens online voor aanbod van gratis planten of neem stekjes uit je eigen tuin.
Alles begint bij de bodem
- Voeg een laag compost of mulch toe. Mulch is half verteerde bladeren, gehakseld gras of planten die je hebt gewied. Dit zorgt ervoor dat onkruid minder kans heeft en verbetert de bodem. Ook zorgt dit voor het beter vasthouden van vocht.
- Hoog de bodem niet teveel op, maximaal 5 cm. Vermijd het ophogen bij de voet van de boom.
Plaats de planten
- Probeer zo min mogelijk de boomwortels te beschadigen.
- Graaf niet te diep. Onder een boomspiegel kunnen elektriciteitskabels liggen, rioolpijpen etc. Als je weerstand voelt bij het graven, kijk dan eerst wat het is voordat je verder graaft.
Beheer je boomtuin
- Houd je boomtuin bij, wied af en toe onkruid weg, voeg wat compost toe. Eigenlijk net als je in een gewone tuin zou doen.
- Bezig zijn in je boomtuin levert geheid gesprekjes op. Je kunt buurtgenoten vertellen wat je doet. Het is gezellig en ook goed voor het draagvlak voor je tuin.
Genieten!
Gefeliciteerd met al dat moois in je boomspiegeltuin! Een feestje voor jezelf, en een feestje voor de beestjes.
Foto: Sara Cavalli